REKLAMI GEÇ

“İştahsızlık hastalık habercisi olabilir”

“İştahsızlık hastalık habercisi olabilir”

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan Canural, çocuklarda görülen iştahsızlığın bir hastalık habercisi olabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 18 Mayıs 2010 Salı, 17:20

Sağlıklı beslenmenin ileriki yaşlarda sağlık durumunun nasıl olacağını belirlemek açısından çok önemli olduğunu belirten Başhekim Uzman Dr. Ramazan Canural, çocukların büyüme ve gelişmesinde, beslenme alışkanlıklarının önemsenmesi gerektiğini söyledi. Çocuklarda büyüme ve iştahsızlığın hemen hemen tüm anne babaların sıkça karşılaştıkları bir sorun olduğunu dile getiren Canural şunları söyledi: “İştahsızlık, normal ihtiyacı karşılamak için gerekli olan gıdanın alınamaması halidir. Vücudun günlük hareketler için gerekli olan enerjinin alınması (bazal metabolizması) dışında, çocuklarda büyüme ve gelişme için de lazım olan kalorinin alınması gerekir. Bu da dengeli ve düzenli beslenme ile mümkündür. Bebeklik çağında ilk aylar dengeli ve düzenli beslenme, günde 8–10 öğün anne sütü emme anlamına gelir. Bu öğün sayısı giderek azalır. Bir yaşında 4–5 öğüne iner. Bir çocuğa beslenme alışkanlığı, ilk 2 yıl içinde kazandırılır” dedi. Canural, “Çocuğun beslenme alışkanlığı kazanmasında en büyük rol anneye düşüyor. Bu dönemde yemek yemeye alıştırılamayan bebek ileride de aileye problemler yaşatabiliyor. Çocuğun gelişigüzel yemek yeme alışkanlığı, iştahsızlığın başlıca nedenini oluşturuyor. İştahsızlık, her zaman önemli olmakla birlikte, çocuğun büyüme ve gelişmesini tamamlayıncaya kadar sağlık açısından daha da önem taşıyor” dedi.

İştahsızlığın hastalık habercisi olabileceğini söyleyen Canural, “Hem bedensel hem de ruhsal hastalıklarda iştahsızlık görülebilir. İştahsızlık beyindeki bir sorun, mide, bağırsak veya hormonlardaki bir bozukluk, anemi denilen kansızlık hali, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri, her çeşit yangı hastalıkları, bağırsak parazitleri, karaciğer ve böbrek hastalıkları, kanserler, metabolik hastalıklar, psikolojik hastalıklar ya da çocuklarda sık rastlanan reflü gibi önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Nedeni tespit edildikten sonra mutlaka tedavi edilmesi gerekir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı