REKLAMI GEÇ

Kalbinizi korumak sizin elinizde

Kalbinizi korumak sizin elinizde

PAÜ Hastanesi Kardiyoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Kaftan, kalp sağlığının korunması için yaşam tarzının düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Spor yapın, kötü alışkanlıklardan uzak durun, beslenme alışkanlığınızı değiştirin” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Eylül 2016 Perşembe, 12:56

Kalp ve damar sağlığının, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgili olduğunu belirten Prof. Dr. Asuman Kaftan, kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurların sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve stres olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Asuman Kaftan, “Bu faktörler yalnızca kalp hastalıklarına zemin hazırlamakla kalmaz, aynı zamanda büyük bir sosyoekonomik problem olan inme olaylarına da (felç) yol açabilir. Sadece birkaç küçük değişiklikle bile kalp hastalığı ve inme riskini azaltabiliriz. Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozukluğu ile ilgili olan sorunların üzerinde durulmalı; kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasına dikkat edilmelidir. Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir” dedi.

pau-kalp-uyari-1

“HAREKETLİ YAŞAM TARZINI BENİMSEYİN”
Daha sağlıklı kalpler için önerilerde de bulunan Prof. Dr. Asuman Kaftan, “Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır. Çocuklardan başlayarak, tüm insanlara hareketli bir yaşam tarzı oluşturmak için mutlaka spor salonlarına ihtiyaç olmadığını, gün aşırı 45 dakikalık yürüyüş bile kan tablomuzda, kan basıncımızda, moralimizde kardiyolojik hastalık riskini azaltacak değişikliklere neden olabilir” diye konuştu.

“DÜZGÜN BESLENME ALIŞKANLIĞI KAZANIN”
Günümüzde insanların şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tükettiğini anlatan Prof. Dr. Asuman Kaftan, “Meyve ve sebzeler açısından zengin olan “Akdeniz Tipi Beslenme Alışkanlığı” adını verdiğimiz, kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur. Günlük tuz tüketimimizi bir tatlı kaşığı (5 gr) ile sınırlandırıp, karbonhidrat ve doymuş, trans yağ içeren gıdaları minimuma indirip, mümkün olduğunca ev yemekleri ile beslenerek kalp hastalığı ve inme riskini biraz azaltabiliriz” dedi.

“KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KURTULUN”
Kalp sağlığını korumak için kötü alışkanlıklardan uzaklaşmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Asuman Kaftan, “Sigara ve tütün içeren maddelerden, alkolden uzak kalın, bunların kullanımının başlanmaması için kendimizden küçüklere davranış modeli olun. Sigara içilen ortamda dahi bulunmayın” dedi.

“FAZLA KİLOLARDAN KURTULUN”
Kalp sağlığını korumak için fazla kilolardan da kurtulmak gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Asuman Kaftan, “Kilo fazlalığımız varsa, doktor kontrolünde sürekli uygulanabilir bir yeme alışkanlığı ve hareket tarzı ile mevcut yağ dokunuzu kas dokusuna çevirmeye çalışın” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı