REKLAMI GEÇ

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Haziran 2020 Perşembe, 19:34

Karaciğerdeki yağ tipik olarak, kişi vücudunun işleyebileceğinden daha fazla yağ ve şeker tükettiğinde oluşur. Bu, aşırı kilolu veya obez olan insanlarda daha yaygındır, ancak sağlıklı vücut ağırlıklarına sahip yetişkinlerde de ortaya çıkmaktadır. Bu yağ karaciğerin% 5’inden fazlasını oluşturursa, karaciğerin yağlı bir karaciğer olduğu kabul edilmektedir. Bu duruma sahip olmak herhangi bir acil zarara neden olmamakla birlikte, karaciğerdeki ekstra yağın karaciğeri iltihaplanma ve yara izi gibi daha fazla yaralanmaya karşı savunmasız hale getirebileceği endişesi oluşmaktadır. Karaciğer yağlanması neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl teşhis edilir gibi soruların cevapları yazımızın devamında yer almaktadır.Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması hastalığı olan kişilerde genellikle herhangi bir belirti görülmez. Semptomlar ortaya çıkarsa şunları gözlemlenir:
● Karnın orta veya sağ üst tarafında tokluk hissi
● Karın ağrısı
● İştahsızlık veya kilo kaybı
● Mide bulantısı
● Zayıflık
● Sarılık (cildin ve gözlerin beyazlarının sararması)
● Karın ve bacakların şişmesi ( ödem )
● Zihinsel karmaşa
● Aşırı yorgunluk

Karaciğer Yağlanması Nedenleri Nelerdir?
Aşağıdaki durumlar kişiyi bu hastalığa yakalanma olasılığını artırır. Karaciğer yağlanması hastalığı için aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok risk faktörü vardır:
● Obez veya aşırı kilolu olmak
● Tip 2 diyabet veya insülin direncine sahip olmak
● Sahip metabolik sendrom (aşırı vücut ağırlığı, insülin direnci, yüksek tansiyon ve yüksek trigliserid seviyeleri)

Karaciğer Yağlanması için Hangi Doktor ve Bölüme, Ne Zaman Gidilmeli?
Karaciğer yağlanması belirtileri gördüğünüzde ilk etapta hastanenin dahiliye bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Karaciğer yağlanması teşhisi konulduğunda dahiliye bölümünün alt dalı olan Gastroenteroji yönlendirilirsiniz.

Karaciğer Yağlanması Teşhisi
Doktorunuz gördüğü ve anlattığınız belirtilerden dolayı karaciğer yağlanmasından şüphelenirse, aşağıdaki testleri yapmak isteyecektir:
● Karaciğer enzimlerinin daha yüksek seviyelerini kontrol etmek için kan testleri.
● Ultrason veya bilgisayarlı tomografi (BT) taraması anormallikleri kontrol ve karaciğer yağlanması tanısını doğrulamak için
● Karaciğer biyopsisi (doku örneği) doktorunuz size ciddi karaciğer hastalığı olduğundan şüphelenirse.

Karaciğer Yağlanması Tedavisi
Karaciğer yağlanması için tek bir tedavi yoktur. Çoğu durumda, tedavi gerekmez. Gerekirse, tedavi altta yatan nedene bağlı olacaktır:
● Alkol kullanımından kaynaklanan karaciğer yağlanması durumunda alkolden kesinlikle kaçınılmalıdır.
● Alkol kullanılmadığı halde karaciğer yağlanması var ise doktorunuz diyete gitmenizi önerir. Çünkü kilo vermek karaciğerdeki yağ miktarını azaltacaktır. Haftada 1 veya 2 kilo vermek bile yardımcı olacaktır. Bu dönemde doktorunuz veya beslenme uzmanınız size sağlıklı kilo verme teknikleri hakkında tavsiyelerde bulunmaktadır.
● Anti-enflamatuar ilaçlar pentoksifilin ve obetikik asit fibrozu (karaciğer sertliği) geliştirirken, E vitamini, tiazolidindionlar (diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar) ve obetikik asit, karaciğer yağlanmasında kullanılan ilaçların başında gelir.

Karaciğer yağlanması nedir nasıl geçer sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Çünkü karaciğer yağlanması için net bir ilaç, ameliyat ya da tedavi şekli bulunmamaktadır.

Karaciğer Yağlanması Ne İyi Gelir?
● Alkolü azaltmak yada tamamen bırakmak
● Sağlıklı bir beslenme programı ile diyet
● Günlük düzenli egzersiz yapmak
● Doymuş yağ ve trans yağ oranı düşük bir yiyecekler tüketmek
● Beslenmede tuz ve şekeri azaltıp, taze meyve ve sebzeyi arttırmak
● Tatlı, pirinç, beyaz ekmek, meyve suyu gibi karbonhidrat tüketimini mümkünse tamamen durdurmak

Karaciğer Yağlanması Ne İyi Gelmez?
● Alkol tüketmek
● Sigara içmek
● Hareketsiz yaşam
● Yüksek miktarda karbonhidrat tüketimi
● Aşırı şekerli ve tuzlu gıdalar tüketme

Karaciğer Yağlanması İlaçları
Karaciğer yağlanması için üretilen özel bir ilaç yoktur. E vitamini ve diğer antioksidanlar karaciğerdeki iltihapların kuruyarak giderilmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Kahve tüketenlerde karaciğer yağlanmasına daha az rastlandığı çalışmalarla ortaya konmuştur.

Hamilelikte Karaciğer Yağlanması
Karaciğer yağlanması hamilelikte nadir görülse de, görüldüğünde ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Hamilelikte karaciğer yağlanması bünyesi zayıf kadınlarda ve çoklu doğuma gebe kadınlarda daha sık görülmektedir.

Çocuklarda Karaciğer Yağlanması
Karaciğer yağlanması hastalığı tıpkı yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarda da görülmektedir. Çocuklarda görülen karaciğer rahatsızlıkları arasında en çok karşılaşılan karaciğer yağlanmasıdır.

Bebeklerde Karaciğer Yağlanması
Karaciğer yağlanması bebeklerde görülen bir rahatsızlık değildir. Genellikle bu hastalığın görülme yaşı 4 yaş sonrasıdır. Yaş ilerledikçe karaciğer yağlanması riski de artar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı