REKLAMI GEÇ

KOAH’a karşı haydi yürüyüşe

KOAH’a karşı haydi yürüyüşe

İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Mahmut Tekin, KOAH’a karşı yapılması gereken ilk eylemin sigarayı bırakmak ve her gün en az 30 dakika yürümek veya egzersiz yapmak olduğunu belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Kasım 2014 Çarşamba, 09:35

İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Mahmut Tekin, Dünya KOAH Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, düzenlenecek etkinliklerle toplumda KOAH’a karşı bilincin artırılması ve risk faktörü taşıyanların sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesinin amaçlandığını ifade etti.

KOAH’a karşı bu yılki temanın herkesin kolayca yapabileceği “yürüyüş” olarak belirlendiğini kaydeden Tekin, “Daha sağlıklı bir yaşam için, KOAH olmamak için, KOAH’ınızın ilerlememesi için yürüyün. Her gün bir adım daha fazla” diye seslendi.

KOAH’ın nefes yollarında bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğuna, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğine işaret eden Tekin, “Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, KOAH yılda 2,9 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Günümüzde dünyada tüm ölümlerde 4’üncü, bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde 3’üncü ölüm nedeni haline gelmiştir” dedi.

KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörünün sigara dumanı olduğuna dikkat çeken Tekin,“KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak olmalıdır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması, nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin uygulanması hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır. Herkesin yapabileceği bir aktivite olan yürüyüş, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı hemen tüm yararları sağlayabilmektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı