REKLAMI GEÇ

Koronavirüs geçirenlerde strese bağlı saç dökülmesi ortaya çıkıyor

Koronavirüs geçirenlerde strese bağlı saç dökülmesi ortaya çıkıyor

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Nuran Aktekin, Kovid-19 enfeksiyonu geçirmeye bağlı ve stres kaynaklı saç dökülmesinin arttığını belirterek, bu durumun doğru beslenme ve bir dermatolog gözetiminde uygun tedavi ile 5-6 ay içinde düzelebildiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Şubat 2021 Salı, 12:22

Cildiye Uzmanı Dr. Nuran Aktekin, pandemi sürecinde saç dökülmesi şikayetiyle dermatoloji polikliniklerine başvuruların arttığını belirtti.

Güzelliğin önemli bir parçası olarak görülen saçların dökülmesinin çoğu zaman endişe verici bir durum olarak görüldüğünü ifade eden Dr. Aktekin, “Yaşadığımız pandemi sürecinde biz dermatologlar bu durumla sıkça karşılaştık. Saçlarının dökülmesi şikayeti ile dermatoloji polikliniklerine başvuran hasta sayısında önemli bir artış olduğunu gözlemledik. KOVİD-19 enfeksiyonu geçiren ve iyileşen hastalarımızın bir kısmı, hastalık sonrası 3 ay içinde başlayan veya artan saçlarının dökülmesi şikayeti ile bize geldiler. Ülkemizde ve yurt dışında yapılan bilimsel çalışmalarda, KOVID-19 enfeksiyonu sonrası özellikle kadınlarda ‘telogen effluvium’ dediğimiz yaygın saç dökülmesi durumunun artmış olduğu gözlemlenmiş durumda. Erkek tipi dökülme ve saçta para şeklinde açılmalar yapan ‘saçkıran’ hastalığında artıştan bahseden yayınlar da mevcut” dedi.

Saç dökülme nedenleri arasında; yaş, genetik, alınan ilaçlar, yapılan diyetler, hormon dengesizlikleri, romatizma, doğum, sıcak saç şekillendiriciler, hazır yiyeceklerle alınan zararlı maddelerin yanı sıra geçirilen enfeksiyonların da en sık gördükleri sebeplerden olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Aktekin, KOVID-19 enfeksiyonunun, gerek saç köklerine verdiği zarar, gerekse izolasyaonda olmanın ve hareketsizliğin getirdiği stres kaynaklı, saçların dökülmesine yol açtığını söyledi.

UYGUN TEDAVİ VE DOĞRU BESLENME İLE SAÇ DÖKÜLMESİ DÜZELTİLEBİLİR
Saç dökülmesinde doğru beslenme ve tedavinin önemine değinen Uz. Dr. Aktekin, “Tedavide protein ve demirden zengin beslenme önemli. Kırmızı et başta olmak üzere beyaz et, somon, yoğurt, yumurta, kuru baklagiller, koyu yeşil sebzeler, meyveler, badem, avakado yenmesini öneriyoruz. Beslenmesi yetersiz olanlarda ağızdan alınan saç destekleyici besin ve vitamin takviyeleri, saçlı deriye sürülen losyonlar, gerekiyorsa saç mezoterapi, prp gibi iğneyle uygulanan tedaviler kullanıyoruz. Bu dönemde psikolojik destek de önemli. İyi haber ise şu; bu durum dermatolog gözetiminde yapılan uygun tedaviyle 5-6 ayda genellikle düzeliyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı