REKLAMI GEÇ

Kurban bayram’ında nasıl besleneceğiz?

Kurban bayram’ında nasıl besleneceğiz?

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Tuba Sözer kurban bayramında dengeli beslenmenin ve et tüketiminde aşırıya kaçınmanın bir takım sorunları beraberinde getirebileceğini belirtti. Bayramda nasıl beslenilmesi gerektiği, etlerin pişirilme yöntemleri ve saklanması konusunda yapılması gerekenleri anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Ağustos 2018 Perşembe, 11:55

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasının ardından Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Tuba Sözer, et tüketiminin yanı sıra şekerli besin tüketiminin de arttığını ve bayram günlerinde kurulan geniş sofralarda porsiyon kontrolünün sağlanmasının zorlaştığını söyledi.

Kurban bayramında etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiğinden bahseden Sözer; “ Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır” dedi.

Kesilen etlerin korunmasının ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğuna değinen Diyetisyen Tuba Sözer, etin saklanma koşullarını da şu şekilde açıkladı: “Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı