REKLAMI GEÇ

Mevsimsel depresyona dikkat

Mevsimsel depresyona dikkat

Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Tuğçe Toker Uğurlu, “bıkkınlık, enerji azlığı, gündüz aşırı uykululuk ve iştah artışı” gibi belirtileri olan “mevsimsel depresyon”un kişinin mesleki ve sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Ocak 2016 Pazartesi, 13:32

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Tuğçe Toker Uğurlu, en az iki hafta kişinin işlevsellik düzeyinde değişiklik olması ile birlikte “moralsizlik, keyifsizlik, hayattan zevk alamama, yorgunluk, bitkinlik, iştah ve uyku değişiklikleri, değersizlik ve suçluluk duyguları, ölüm düşünceleri” gibi belirtilerin bulunmasının “depresyon” olarak tanımlandığını söyledi.

Mevsim değişikliklerinin kişinin ruhsal durumunu, enerji düzeyini, uyku süresini, iştah-yeme alışkanlıklarını ve sosyal yaşantısını etkileme derecesinin normale göre fazlalığının ise “mevsimsel depresyon” olarak tanımlandığını, daha çok da eylül – ocak ayları arasında ortaya çıktığını ve ilkbahar aylarında yatıştığını kaydeden Dr. Uğurlu, şu bilgileri aktardı:

“Mevsimsel depresyonda, sonbahar – kış aylarının gelmesi ile birlikte aşırı yemek yeme, kilo artışı, enerji kaybı ve aşırı uykululuk görülmekte. Bu başlangıç belirtilerine depresif duygu durumuna sosyal hayattan kopma, cinsel istek azlığı, kaygı, bedensel yakınmalar gibi belirtiler eklenmektedir.

Mevsimsel depresyon, özellikle 20-40 yaş arasındaki kadınları erkeklere oranla daha çok etkilemektedir. Mevsimsel depresyon tedavi yöntemleri parlak ışık, ilaç tedavisi ve psikoterapiyi içermektedir. Kişinin mesleki ve sosyal işlevselliğini oldukça fazla etkileyen bu durumun tedavisi önemli ve mümkündür. Bu kişilerin düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı