Organ bağışına çağrı
PAÜ Hastaneleri Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Çağatay Aydın, organ nakli ve organ bağışının, ülkemiz için hem sağlık açısından hem de ekonomik yönden önemli katkı sağladığını belirterek, vatandaşları organ bağışına çağırdı.
/ DENİZLİHABER / 3 Kasım 2009 Salı, 17:16
PAÜ Hastaneleri Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Çağatay Aydın, organ nakli konusunda bilgi verdi. Aydın, “Görev yapmayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın, bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilebilmesi işlemine ‘organ nakli’ veya ‘organ transplantasyonu’ denir. Günümüzde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kemik iliği, kornea, kemik ve ince bağırsak en çok nakledilen organ ve dokulardır” dedi.
Organ naklinde kullanılan organların canlıdan veya vefat eden kişilerden alındığını belirten Doç. Dr. Çağatay Aydın, organ naklinin ve organ bağışının ülkemiz için hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan önemli bir katkı sağladığını söyledi. Aydın, “Organ nakli ile yaşam süresi uzar, yaşam kalitesi artar, diyaliz gibi ileri dönem organ yetmezliklerinde kullanılan tedavilere göre maliyeti çok düşüktür” diye konuştu.
Kişilerin, bir bedel karşılığında, organlarını vermelerinin 2238 sayılı yasa ile yasaklandığını belirten Aydın, “Kadavra donörlerden elde edilen organlar, Ulusal Koordinasyon Sistemi ile ülkemiz içindeki tıbben acilliği ve doku uyumuna göre en uygun alıcıya nakil edilir. Medyaya yansıyan organ ticareti haberleri, tek böbreklerini para ile satan insanları anlatmaktadır” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun, organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımladığını hatırlatan Doç. Dr. Aydın, “Kurul, 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer İslam ülkelerinde de ve bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur” dedi.
Organ naklinin masrafları hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Aydın, “Şu anda ülkemizde yaklaşık 55 bin hasta diyaliz tedavisi altındadır. Böbrek nakli olmuş bir hastanın beklenen yaşam süresi, diyalize girmekte olan bir hastadan yaklaşık 3 kat daha fazladır. Ayrıca tedavi masrafları değerlendirildiğinde; diyalizin 5 yıllık tedavi masrafı yaklaşık 300 bin dolar iken, nakil olmuş hastanın, 5 yıllık tedavi masrafları, yaklaşık 100 bin dolar civarındadır” diye konuştu.
Pamukkale Üniversitesi Böbrek Nakli Merkezi’nin, 2005 yılında ruhsatının alındığını ve merkezde, 2006’nın Ocak ayında, ilk böbrek nakli ameliyatının, canlıdan yapıldığını söyleyen Aydın, “Bu ameliyatla annesinden alınan böbrek, 17 yaşındaki kızına nakledildi. Kasım 2009 itibariyle 55 böbrek nakli yapıldı. Halen merkezimizde 70 hastanın nakil sonrası takibi yapılmaktadır” dedi.