REKLAMI GEÇ

Öztürk’ten sağlıkta icraatın içinden

Öztürk’ten sağlıkta icraatın içinden

Sağlık Müdürü Berna Öztürk, basın çalışanlarıyla bir araya geldi. Öztürk, Denizli’deki sağlık hizmetleri ve 2018 yılında yapılan sağlık çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Ocak 2019 Perşembe, 17:19

Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen kahvaltılı buluşmaya, İl Müdürü Berna Öztürk, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ve basın çalışanları katıldı.

Denizli’nin sağlık alanında Ege Bölgesi’nde önemli merkezlerden birisi durumunda olduğunu belirten Cemiyet Başkanı Boyacı, “Denizlilileri sağlık anlamında şanslı görüyorum. İl Sağlık Müdürlüğü, halk sağlığı anlamında önemli işlere imza atıyor. İlçelerde göz taraması, diş taraması benim önemsediğim çalışmalardandı, yine geçen sene uyguladıkları pembe şehir projeleri de Denizli’nin tekstil şehri olmasından dolayı çok önemliydi. Çünkü tekstilde çalışan çok fazla kadınımız var. Sahaya kadar inip kadınlara taramaların anlatılması ve yapılmasını sağlamalarını önemsiyorum” dedi.

Sağlık Müdürü Berna Öztürk ise 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle takip eden haftada hem basın mensupları ile bir araya gelmek hem de 2018 yılında sağlık alanında yapılanları gözden geçirmek amacıyla kahvaltı düzenlediklerini söyledi.

Öztürk, “Denizli 1 milyon nüfuslu oldukça büyük bir şehrimiz ve bugün 7 bin 226’sı kamu ve geri kalanı üniversite ile özel sağlık tesislerinde olmak üzere 13 bin 334 personelle halkımıza sağlık hizmeti sunuyoruz. Özellikle hekim sayımızı vurgulayacak olursak kamuda 468 uzman hekim ve 451 pratisyen hekimimiz ile pek çok yan dalda hizmet veren çok güçlü bir sağlık ordusuna sahibiz. Kamuda 10 devlet hastanesi, 1 Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Güney, Çardak ve Serinhisar’da toplam 3 entegre devlet hastanesi ile Pamukkale Üniversitesi ve 9 özel hastane ile birlikte Denizli’de 3.321 yatakla sağlık hizmeti sunuyoruz. Şu anda ilimizde nüfusa oranla bir yatak sıkıntısı yaşadığımızı söyleyemeyiz. Mevcut yatakların % 52’si kamuda, % 24’ü Üniversitede ve % 24’ü de özel sektörde bulunuyor. Yine herkesin özellikle merak ettiği yoğun bakımlar; İl geneli 524 yoğun bakım yatağımız var (236 özel, 187 kamu, 101 üniversitede). 1.862 nitelikli yatak sayısı ile Denizli’de nitelikli yatak oranımız % 67’lerdedir. İl geneli yoğun bakım yatak sayımızın yanı sıra, yoğun bakımların etkili ve verimli kullanılabilmesi amacıyla Bakanlığımız hedefleri doğrultusunda 2017 yılında Denizli DH başta olmak üzere, Acıpayam, Çivril, Tavas’ta toplam 65 yataklı palyatif bakım merkezlerimiz açılmışken 2018 yılında Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde de 10 yataklı Palyatif Bakımın açılması ile birlikte toplam yatak sayımız 75’e yükselmiştir” dedi.

ACİL OLMAYAN HASTALARIMIZI VARDİYA POLİKLİNİKLERİMİZE BEKLİYORUZ
2017’de yılda hastanelerde 1,5 milyonu acil olmak üzere toplam 6 milyon 811 bin hasta muayenesi yapıldığını, 2018 yılında bu rakamın 7 milyon 391 bin hastaya ulaşarak 580 bin daha fazla hastanın muayene edildiğini anlatan Öztürk, “Acil muayenelere baktığımızda 2017 yılı 1 milyon 532 bin, 2018 yılı 1 milyon 514 bin acil muayene gerçekleştirilmiş, bunların %72’si kamu hastanelerindedir. Burada özellikle genel muayene sayısı yükselirken acil muayene sayısının bir miktar da olsa düştüğünü görüyoruz. Bunda da 2018 yılında Bakanlığımızın tüm iller için başlatmış olduğu vardiya polikliniği uygulamasının etkili olduğunu görüyoruz. Denizli DH’de 2001 yılından bu yana zaten hizmet veren vardiya poliklinikleri bu uygulama sonrası 16-23 saatleri arasında hizmete devam etti. Ayrıca yeşil alan 2 uygulaması ile acil servislerde gerçek acil hastanın zamanında ve kaliteli hizmet alması için gerekli düzenlemeler gözden geçirildi. Tüm bunlar önemli ölçüde hastane poliklinik hizmetlerine yansıdı. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum ‘gerçek acil olmayan hastalarımızı gece 23:00’e kadar uzman hekimlerimizin bulunduğu ilgili branşlara başvurmaya davet ediyorum” diye konuştu.

AİLE HEKİMİNİZİ ERKEN TANIYIN
Öztürk, 125 Aile Sağlığı Merkezi ve 328 Aile Hekimi ile hizmet verilen birinci basamak sağlık hizmetinin koruyucu sağlık hizmetinde önemli olduğunu vurgulayarak, vatandaşların aile hekimlerine başvurmalarını istedi.

Öztürk, “Birinci basamakta 2017 ve 2018 yıllarında yaklaşık 5’er milyon hasta muayenesi yapılmıştır. Burada sayıların pek fazla değişmediğini görüyoruz. Bu yıl Sağlık Bakanlığımızın başlattığı ‘Aile Hekiminizi Erken Tanıyın’ kampanyasıyla umuyoruz ki bu rakam daha da artacaktır. Çünkü aile hekimlerimiz bizim tüm kayıtlarımızı tutan, doğumdan ölüme kadar her sürecimizi en yakın takip eden en önemli merkezlerdir. Lütfen aile hekimlerinize öncelikle başvurun, böylece hastanelerde ki yoğunlukta azalacaktır. Sonuç olarak il geneli toplam muayene sayılarımıza bakacak olursak ise 2017’de 11,7 milyon hasta, 2018’de ise 12,3 milyon hasta muayenesi gerçekleştirilmiştir” dedi.

DENİZLİ’DE, BİRÇOK ÖZELLİKLİ SAĞLIK HİZMETİNİ VATANDAŞIMIZA SUNUYORUZ
2018 yılında 231 bin 500 hastanın yatarak tedavi olduğunu ve 190 bin ameliyat gerçekleştiğini anlatan Öztürk, bunların %47’sinin A, B, C grubu denilen büyük ameliyatlar olduğunu ifade etti.
Özellikle Acıpayam, Çivril, Tavas, Buldan gibi büyük ilçe hastanelerinin tıbbi cihaz yönünden de artık daha zengin olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bildiğiniz üzere Tavas, Çivril, Çameli’de hastanelerimiz yeni binalarına taşınmıştı. Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği döneminden bu yana üstünde çalıştığımız, tamamlamaya çalıştığımız önemli görüntüleme cihazlarımızı hemen hemen buralara kazandırdık. Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren söylediğimiz hep bir şey var, “merkez hastanelerimizde ne varsa ilçe hastanelerimizde de tabiî ki hastanenin rolüne uygun olması gereken her türlü hizmeti oraya götüreceğiz” dedik. Bugün dönüp baktığımızda ilçelerimizde yoğun bakım üniteleri, palyatif bakım merkezleri açılmış, BT, Mamografi gibi cihazlarımızla önemli tetkikleri vatandaşımızı merkez hastanelere yönlendirmeden yapabiliyor, akabinde tedavisini hızlı planlayabiliyor ve gerekliyse ameliyatını bile ilçe hastanelerimizle büyük bir güvenle yapabiliyoruz” diye konuştu.

112’Yİ GEREKSİZ MEŞGUL ETMEYİN
Denizli’de acil sağlık hizmetlerine bakıldığında 478 personelle ilde 33 acil sağlık istasyonu ve 104 ambulans ile hizmet verdiklerini dile getiren Uz. Dr. Berna Öztürk, 2018 yılında acil çağrı merkezine 1 milyon 136 bin çağrı yapıldığını, bunların % 23’ü yani 260 bininin sağlık alanına aktarıldığını söyledi ve vakaya ulaşma sürelerinin; merkezde 4.18 dk., kırsalda 12.22 dk. ile oldukça iyi durumda olduğunu belirtti. Öztürk, bu çağrıların içinde ayda 5 asılsız ihbar olduğuna dikkati çekerek vatandaşları 112’yi gereksiz meşgul etmemeleri konusunda daha duyarlı olmaya davet etti.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinde koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aşılama, kanser taramaları, ağız ve diş taramaları, anne, bebek, çocuk, ergen üreme sağlığına yönelik çalışmalar, ruh sağlığı, sağlıklı beslenme, kronik hastalıkların önlenmesi, çevre sağlığı, bağımlıkla mücadele gibi birçok konuda toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik birçok faaliyet yürütüldüğünü anlatan Öztürk, “2018’de sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla 2 sağlıklı hayat merkezini ve 2 de göçmen sağlığı merkezimizi hizmete açtık” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı