REKLAMI GEÇ

Kalp sağlığı için 3 beyazdan uzak durun

Kalp sağlığı için 3 beyazdan uzak durun

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dursun Dursunoğlu, kalp sağlığını korumak için 3 beyazdan uzak durulmasını tavsiye etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Ekim 2019 Çarşamba, 15:12

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dursun Dursunoğlu Kalp Günü nedeniyle açıklama yaptı, kalp sağlığına dikkat çekti.

Türkiye’de her yıl 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini, 125 bin kişinin de kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Dursunoğlu, kalp krizinin en önemli nedeninin kalp kasını besleyen damarların daralması veya aniden tıkanması olduğunu söyledi.

Kalp kasını bir tarlaya, damarları su kanallarına benzeten Dursunoğlu, “Nasıl ki bir su kanalının tıkanması, kanalın suladığı tarladaki bitkilerin solmasına ya da canlılığını yitirmesine neden olursa, su kanalını tıkayan taş gibi engelin bir şekilde kaldırılması durumunda kanaldan tekrar su akışı mümkün olabilecek ve tarla susuz kalmayacak. Böylece bitkiler canlılığını koruyacaktır. İdeali, kanalın su akışını kesintiye uğratacak, azaltacak ya da tıkayacak engelleri bilmek ve onlarla mücadele etmek, mümkünse ortadan kaldırmak ya da kontrol altına almaktır” sözleriyle, kalp ile ilgili yaşanan süreci anlattı.

SAĞLIĞINIZ İÇİN UN, TUZ VE ŞEKERDEN UZAK DURUN
Kalp sağlığı için alkolden ve sigaradan kesinlikle uzak durulması gerektiğini ifade eden Dursunoğlu, bol bol yürüyüş yapılmasını ve sağlıklı beslenilmesini önerdi. Şeker, fazla miktarda tuz ve karbonhidratlardan uzak durulması gerektiğini belirten Dursunoğlu, kırmızı et yerine, daha çok beyaz et ve balık tüketilmesini tavsiye etti. Dursunoğlu, stresin, tansiyonu yükseltmenin yanı sıra, kalp spazmını da tetikleyebileceğini kaydetti.

KİLONUZA DİKKAT EDİN
Obezitenin; yüksek tansiyon, diyabet, metabolik sendrom ve uyku apnesi ile bağlantılı olduğunu anlatan Dursun Dursunoğlu, kilo aldıkça tansiyonun yükseldiğini belirtti. Dursunoğlu varsa tansiyon, şeker ve kalp ilaçlarının düzenli kullanılmasını ve doktor kontrollerinin aksatılmaması gerektiğini de kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı