REKLAMI GEÇ

PAÜ laboratuvarında yılda 7 milyon test yapılıyor

PAÜ laboratuvarında yılda 7 milyon test yapılıyor

Pamukkale Üniversitesi Merkez Laboratuvarı yenilendi. Laboratuvarda yılda ortalama 7 milyon test çalışılıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Mart 2018 Çarşamba, 10:30

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin merkez laboratuvarı, Prof. Dr. İlknur Kaleli ve Prof. Dr. Süleyman Demir yönetiminde, en ileri teknolojiye sahip modern cihazlarla, kesintisiz olarak 7 gün 24 saat hizmet veriyor.

Üçüncü basamak sağlık hizmeti veren hastane laboratuvarı Denizli’de diğer hastanelerde çalışılmayan birçok testi içeren geniş bir test repertuvarına olduğunu belirten Prof. Dr. İlknur Kaleli, laboratuvarlarda yılda yaklaşık yedi milyon test çalışıldığını söyledi.

Kaleli, “Laboratuvarlarda çalışılan testlerin doğruluğu ve tekrarlanabilirliği, düzenli olarak iç ve dış kalite kontrol çalışmaları ile laboratuvar kalite kontrol kuralları çerçevesinde takip ediliyor. Çeşitli dış kalite değerlendirme programlarına üye olan laboratuvar bağımsız/tarafsız kuruluşlarca objektif yöntemlerle değerlendiriliyor” dedi.

Başteknisyen Raziye Üünlübaş yönetiminde laboratuvarda çalışan 60 personele düzenli olarak kalite yönetiminin bir parçası olarak laboratuvar güvenliği denetimleri yapıldığını, kalite standartlarıyla ilgili eğitimlerin verildiğini anlatan Kaleli, “Merkezimiz, 30 Aralık 2015 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığı tıbbi laboratuvar ruhsatına da sahip. Laboratuvarımız bir üniversite hastanesi olduğundan Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyeleri uzmanlıklarının gerektirdiği katkıları sunmaktadırlar. Laboratuvarımızda klinik mikrobiyoloji ve klinik biyokimya alanında uzmanlık eğitimi veriliyor, çağdaş bilgilerle donanımlı ve nitelikli uzmanlar yetiştiriliyor. Tıp Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra, laboratuvarımız Denizli Sağlık Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Laboratuvar bölümüne uygulama alanı olarak da hizmet veriyor” diye konuştu.

Laboratuvarda, laboratuvar test rehberinde ayrıntıları ve test alma sonuç süreleri belirtilen testleri çalışmak üzere acil ve rutin biyokimya, hormon (hormon testleri, tümör belirteçleri, ilaç düzeyleri), hematoloji, idrar ve gaita analizleri bakteriyolojik ve moleküler mikrobiyoloji testleri çalışan bölümlerinin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaleli, “2018 yılı için yapılan düzenlemeyle mevcut cihazların hız ve sayıları artırılarak hastaya daha hızlı sonuç verilmeye başlandı. Kalite yönetiminde son basamak olarak gösterilen yalın altı sigma felsefesi gereğince daha kompakt bir laboratuvar oluşturma adına fiziksel düzenlemeler yapıldı. Laboratuvarda çalışılamayan, az sıklıkta istenen testler için hastanın mağdur olmaması için dış laboratuvar düzenlemesi yapılmış ve örneklerin alımı ve gönderilmesini, sonuçların verilmesini laboratuvar üstlenmiş, böylece hastanın özel laboratuvarlar ek ödeme yapmasının önüne geçilmiştir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı