REKLAMI GEÇ

PAÜ şimdi de ticari faaliyete el attı

PAÜ şimdi de ticari faaliyete el attı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), tepki çeken bir ticari faaliyet için start verdi. Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) poliklinik bünyesinde kurulan PAÜ Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) ile iş güvenliği ve sağlığı alanında hizmet vermeye başladı. Denizli İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Derneği Başkanı Gürdal Özler, PAÜ’nün bu faaliyetinde Denizli OSB’yi referansları arasında göstererek haksız rekabet yarattığını savundu.

/ DENİZLİHABER / 27 Şubat 2014 Perşembe, 18:42

Şengül BOZ /ÖZEL HABER

PAÜ’nün, Denizli OSB Bölge Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilen semt polikliniğinin yanı sıra ortak sağlık ve güvenlik birimi açması, şaşkınlık yarattı. 17 şirketin söz konusu alanda hizmet verdiği Denizli’de bu konuda bilimsel çalışmalar yapıp öncü olması beklenen PAÜ’nün ticari rakip olmayı tercih etmesi, sektör temsilcilerini kızdırdı. Bir süredir farklı OSGB firmalarıyla anlaşmaları olan firmalara ‘Bizimle çalışır mısınız?’ teklifleri geçmeye başlayan PAÜ biriminin yetki belgesinin olmadığı da ortaya çıktı. Ayrıca PAÜ biriminin bastırdığı broşürdeki referanslar bölümü oldukça dikkat çekiyor.
denizli-pau-osgb-disgder-baskani-gurdal-ozel-ic

“HAKSIZ REKABET OLUŞTU”
Denizli İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Derneği Başkanı Gürdal Özler, ortak sağlık ve güvenlik alanında Denizli’de 17 şirketin faaliyet gösterdiğini, asıl amacı eğitim olan üniversitelerin böyle bir alanda ticari bir faaliyete göstermesinin doğru olmadığını söyledi.

Ortak iş sağlığı ve güvenliği birimlerinde 1 tam zamanlı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, 1 tam zamanlı hekim ile 1 tam zamanlı sağlık personelinin çalıştırılmasının zorunlu olduğuna dikkat çeken Özler, “Üniversitelerin öncelikli görevi ticari kurumlar açmak değil, doktor, mühendis, öğretmen yetiştirmektir” dedi.
denizli-pau-osgb-teklif-ic-jpg

 ETİK DAVRANMIYORLAR
Adı geçen birimin henüz Sosyal ve Çalışma Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan Denizli OSB’yi referans göstererek, ticari faaliyetine başlaması ve firmalara fiyat teklifi sunmasını iş ahlakına aykırı gördüklerini belirten Özler, “Dernek olarak 9 maddelik etik kuralları oluşturduk ve tüm üyelerimiz bu kurulların altına imza attı. Dernek olarak biz iş sağlığı ve güvenliği konusunda belirli bir kalite ve fiyat dengesini sağlamaya çalışırken, üniversitenin oluşmuş bir düzeni bozmasına izin vermeyeceğiz. PAÜ OSGB gibi ticari bir kurumu işletebilir ama 17 OSGB’nin önüne set çekemez. Bizim kurallarımızı uymak zorunda” diye konuştu.
denizli-pau-osgb-katalog-ic.pg

DENİZLİ OSB’YE ELEŞTİRİ
PAÜ OSGB’nin tanıtım broşürlerinde referans olarak Organize Sanayi Bölgesi’nin gösterilmesini de eleştiren Özler, “OSB yönetiminin böyle ticari bir kuruluşa referans olması da doğru bir davranış değil. Denizli’de PAÜ OSGB gibi 17 tane daha birim var. OSB Müdürlüğü’nün davranışı da doğru değil. Taraf olarak ne yapmaya çalıştığını anlamış değiliz” ifadesini kullandı.
denizli-tabip-odasi-baskani-gokhan-deda-ic

 TTB’DEN UYARI
Öte yandan Türk Tabipler Birliği’nin konuyla ilgili bir uyarı mektubu gönderdi. Genel Sekreter Dr. Beyazıt İlhan imzalı mektupta, PAÜ’nün OSGB gibi ticari bir kurum açmasının kamu yararına uygun olmadığı belirtildi.

Yasal düzenlemeyle ilgili değerlendirme yapan Denizli Tabip Odası Başkanı Gökhan Deda ise, “Tıp fakültelerinin yalnızca sağlık hizmeti vermek üzere sağlık kuruluşu açıp işletme görev ve yetkisi verilmemiştir. Bu görev Sağlık Bakanlığına aittir. Üniversitenin açacağı sağlık kuruluşlarının asıl olarak eğitim öğretimin desteklenmesi amacına yönelik olması gereklidir” dedi.

Deda, tıp fakültesinin eğitim ve öğretim hizmeti ile hiçbir bağı bulunmayan, asıl olarak koruyucu sağlık hizmet sunumu olarak 1. basamak sağlık hizmetleri arasında tanımlanan OSGB hizmet birimi kurarak aktif faaliyet göstermesinin kamu yararına uygun olmadığını ifade etti.
denizli-pau-osgb-personeli-ic

MEVZUATA UYGUN
Resmi açılışı 14 Mart Tıp Bayramı’nda yapılacak olan PAÜ Tıp Hastanesi OSB Polikliniği ile Ortak Sağlık ve Güvenliği Birimi’nde görev yapan iki uzmandan birisi olan Nadir Savaş Öter ise, birimin mevzuatlara uygun kurulduğunu savundu.

Birimde Prof. Dr. Ali İhsan Bozkurt ve Dr. Dilek Akdoğan işyeri hekimi olarak görev aldığını, İşyeri Hekimliği Birimi İdare Müdürlüğünü ise AbdurrahimÇelikkul’un yaptığını bildiren Öter, şunları söyledi:

“Biz burada yalnızca iş sağlığı ve güvenliği hizmeti vermeyeceğiz. Honaz Meslek Yüksek Okulu ile birlikte çalışarak öğrenci ve öğretim üyelerinin uygulamalı olarak eğitim almasını da üstlenmiş olacağız. Ayrıca, fiyatları düşünme gibi bir niyetimiz de yok. Tam tersi biz, fiyat ve hizmet kalite dengesini sağlamış olacağız. Burada hiç kimse üniversiteden aldığı maaş dışında bir ücret almayacak. Buranın geliri üniversitenin döner sermayesine aktarılacak” dedi.

Öter, PAÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri OSB Polikliniği’nde, 12 branş  öğretim üyelerinin sağlık hizmeti vereceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

ali   -  Bağlantı 1 Mart 2014, 13:01

Üniversite 2 3 kişi kişisel iş yapıp duygularını tatmin edecek diye Ticarete mi başlamış. pes yani. rektör bu duruma nasıl müsade ediyor?rekabet kurulunun dışında da çalışma bakanlığı da acile müfettiş gönderip durumu tespit etmeli .ahlaklı olmayı çalışan birisini ekmeğinden edip onun yerine çalışmayı teklif edecek kadar üniversite alçalmamalı,daha doğrusu bu konuya alet olmamalı diye düşünüyorum.

Murat Demir   -  Bağlantı 28 Şubat 2014, 15:14

Bu üniversitedeki para kazanma hırsı nedir böle. Yarın çarşıda pazarda limonda satmaya çalışırlarsa hiç şaşırmam. Tamamen haksız rekabet, acilen rekabet kurumuna şikayette bulunulmalı.

Muhammet   -  Bağlantı 27 Şubat 2014, 22:49

Devlet devleti nekadar denetleyecek göreceğiz, yakında bizlerde Üniversitenin dönerinden maaş alırız herhalde. Bundan böyle Üniversite her bölümüyle ticarethane açar. Örneğin Elektrik Müh. Bölümü topraklama ölçümlerini yapsın Mak. Müh. Böl. Makine ve ekipmanların Periyodik Kontrollerini Yapsın.

kutsalbeyaz   -  Bağlantı 27 Şubat 2014, 19:36

fiyat ve hizmet kalitesinin artması için gelirin döner sermayeye aktarılmasına gerek yok sonuçta döner sermayede döne döne sizlerin cebine dönecek
madem ki hiç kimse üniversiteden aldığı maaş dışında ücret almayacak o halde bedava hizmet verin
sonuçta niyetiniz dönse de dönmese de TAMAMEN DUYGUSAL
bırakında herkes işini yapsın
KEFENİN CEBİ YOK…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı