REKLAMI GEÇ

REMEM Alzheimer hastalarının hayatlarını kolaylaştıracak

REMEM Alzheimer hastalarının hayatlarını kolaylaştıracak

PAÜ’de geliştirilen REMEM mobil uygulaması ile Alzheimer hastaları ve yakınlarının hayatları kolaylaşacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Ocak 2020 Cuma, 11:45

Türkiye Ulusal Ajansı ve AB Erasmus + programı tarafından desteklenen, Pamukkale Üniversitesi’nin yürütücülüğünde, Kırklareli Üniversitesi, İtalya’nın sivil toplum kuruluşlarından biri olan Cosvitec, Romanya’dan Cluj-Napoca Teknik Üniversitesi ve Denizli İnovasyon Derneği tarafından geliştirilen “Unuttuysan Tıkla/Click Me, If You Forgot: REMEM Projesi”nin ilk toplantısı PAÜ Teknoloji Fakültesi’nde yapıldı.

Toplantıya, Pamukkale Üniversitesi adına Proje Yürütücüleri; Teknoloji Fakültesi Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Öğretim Üyesi Dr. Arzum Işıtan, Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Kapıkıran, Teknoloji Fakültesinde Görevli Bilgisayar İşletmeni Osman Han Arslan, projede yer alan öğrenciler, proje ekibinde yer alan üniversitelerin temsilcileri ile Denizli İnovasyon Derneği Başkanı Şaban Varol ve yetkililer katıldı.

Toplantı, üniversite yetkililerinin yaptığı tanıtım konuşmalarının ardından proje yürütücüsü Dr. Arzum Işıtan’ın projenin amacı ve projeye ilişkin süreci özetledi.

Dr. Işıltan, “Alzheimer ve bunama (demans) hastalığı ile mücadele eden kişilerin ve onların bakımını üstlenen bakıcı ve yakınlarının günlük hayatlarını kolaylaştırmak hedefleniyor. Proje kapsamında geliştirilecek mobil uygulama ile bu hastaların bakımını üstlenen kişiler için de eğitici bir rehber oluşturmanın yanında, hastaların da içerisinde hastaya özel mazisine ilişkin fotoğraf ve videolarla geçmişini, kişileri hatırlayabilmesini, bellek geliştirici oyunlar ile hastalığın seyrinin yavaşlatılabilmesini hedefliyoruz” dedi.

Alzheimer hastalarının günlük yaşantılarını devam ettirirken bir takım zorluklar yaşadığını hatırlatan Dr. Arzum Işıtan, hasta yakınları ve bakımını üstenen kişilerin, bu süreçte duygusal stres yaşayabildiklerine dikkat çekti.

Dr. Işıtan, “Yapılan araştırmalara göre teknolojinin gelişimi ile birlikte sinir iletimine dayalı hastalıkların artacağı tahmin ediliyor. AB’de bu çerçevede Demans hastalığı ile ilgili stratejiler belirledi. Bu kapsamda hazırlayacağımız ve adını ‘REMEM’ olarak koyacağımız mobil uygulama ile erken aşamasından itibaren hasta ve hasta yakınlarına destek olmayı hedefliyoruz. Bu hatırlatıcı uygulamada yer alacak kişiye özel fotoğraflar, zekâ ve beceri oyunları ile hastalığın ilerleyişini yavaşlatacağız. Uygulama ile hastanın bakımını üstlenen kişi hem hastalık ile ilgili rehber niteliğinde bilgi sahibi olabilecek hem de ayrı ama bağlantılı bir uygulama ile hastanın günlük yaşamını takip altına alabilecek” dedi.

Sunumunda Demans hastalığının belirtileri ve ilerleme süreçleri hakkında bilgi veren, Türkiye ve Dünya’dan bu hastalığa ilişkin araştırma sonuçlarını paylaşan Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Kapıkıran ise bunama hastalığının ilerlemesi ile birlikte kişinin giyinme, yemek yeme gibi günlük işleri yapmakta zorluk yaşadığına değindi. Uyku bozuklukları, günlük işleri unutma, öfke patlamaları gibi durumların bu hastalıkta sıkça görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Kapıkıran, hastanın günlük temel ihtiyaçlarını karşılamada yaşadığı güçlüklerin hasta yakınlarında da strese neden olabildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Şahin Kapıkıran, “Demans hastalığının ilerlemesi ile birlikte hastada uyku hali, motivasyon kaybı, öfke, sık ağlama atakları, iştah ve uyku bozuklukları gibi belirtiler meydana gelir. Takıntılı inanç ve düşünceler nedeniyle hastalar hem kendi hem yakınlarının hayatlarını sıkıntıya sokmaktadır” dedi.

Alzheimer hastalığına ilişkin yapılan araştırmalardan çıkan çarpıcı sonuçları katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Şahin Kapıkıran, bu hastalığın özellikle 65 yaş üstündeki kişilerde görüldüğünü, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre 40 milyon olan Dünya’daki hasta sayısının 2050 yılında 135 milyona çıkmasının beklendiğini kaydetti.

İlk toplantısına PAÜ’nün ev sahipliği yaptığı “Unuttuysan Tıkla/ Click Me, If, You Forget” Projesi kapsamında, farklı ülkelerden katılımcı üniversitelerde toplam beş toplantı gerçekleştirilecek. Projenin 2021 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı