REKLAMI GEÇ

Amazon kadınlar kansere savaş açtı

Amazon kadınlar kansere savaş açtı

‘Yaşama Anlam Katan Kadını, Yaşatmalı Erken Tanı’ sloganıyla Denizli’de Pembe Şehir Projesi başlıyor. Kanser taraması yapılmamış kadın bırakmamak için yola çıkılan proje Sağlık Müdürlüğü ve Denizli İş Kadınları Birliği işbirliğiyle düzenlenen panelle başladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Eylül 2018 Pazar, 12:47

Denizli’de kansere savaş açıldı. Dünyada en sık görülen meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserine karşı erken teşhisle kanserden korunmak için Denizli Milletvekili Nilgün Ok’ün öncülüğünde, Sağlık Müdürlüğü ve Denizli İş Kadınları Birliği işbirliğiyle mücadele başlatıldı. Pembe Şehir Projesi kapsamında çalışan kadınlar başta olmak üzere hedef nüfustaki tüm kadınlar taramadan geçirilecek.

Projenin startı gerçekleştirilen panelle verildi. Panele Denizli Milletvekili ve aynı zamanda DİKAB Başkanı olan Nilgün Ök, Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin eşi Ayşen Zeybekci, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Turgut, Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, DİKAB üyeleri, Sağlık Müdürlüğü çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

“DENİZLİ’DE TARANMADIK KADIN BIRAKMAYACAĞIZ”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından söz alan Sağlık Müdürü Berna Öztürk, Pembe Şehir Projesi’nin ortaya çıkış hikayesini anlattı.

Öztürk, “Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülen Kanser Tarama Programı kapsamında Türkiye’de birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi kolon kanseri, meme kanseri ve rahim ağzı kanserine karşı tarama çalışması yürütülüyor. Bu doğrultuda Denizli’de bu yılki hedef nüfusumuz olan 89 bin kadına henüz ulaşamadığımızı gördük. Benim de üyesi olduğum DİKAB toplantısında Milletvekilimiz Nilgün Ök’e bu konuyu ilettik. DİKAB ve Denizli İl Sağlık Müdürlüğü olarak Pembe Şehir Projesi adıyla bir tarama programı başlatmaya karar verdik. Denizli’de taranması gereken 89 bin kadından tek bir eksik dahi kalmadan tüm kadınlarımızı taramak istiyoruz. Toplantımıza göstermiş olduğunuz ilgi bizi bu konuda cesaretlendirdi. Biliyorsunuz kanser erken tanı konursa tedavisi olan geç kalındığında zor bir süreci olan hastalık” dedi.

“SAĞLIKLI KADIN, GÜÇLÜ KADINDIR”
Denizli Milletvekili ve aynı zamanda DİKAB Başkanı olan Nilgün Ök de sağlıklı kadının güçlü kadın olduğunu, yine sağlıklı kadının sağlıklı nesiller yetiştirebileceğine dikkat çekerek taramaların önemini anlattı.

Ök, “Biliyorsunuz DİKAB Derneği olarak asıl kurulma amacımız kadınların karar alma mekanizmasında daha fazla yer almasını sağlamak, ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına yardımcı olmaktı. Bu anlamda birçok çalışmamız oldu. Aynı zamanda da sosyal sorumluluk projelerini de hayata geçiriyoruz. Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’ün Denizli’de kanser taramaları konusunda bir eksikliğin olduğundan bahsetmesiyle ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Dernek üyesi arkadaşımız ve aynı zamanda 10 Amazon’dan biri olan Funda Değirmenci’nin meme kanserini yakalanarak bu hastalığı yenmesi bizim ve birçok arkadaşımız tarafından bu konunun bilinmiyor olması ve erken tanının toplum tarafından algılanamaması böyle bir projenin doğmasını sağladı. DİKAB olarak öncelikle kendi işyerlerimizdeki kadınları organize ederek taramadan geçirilmesini sağlayacağız. Böylelikle birçok kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Unutmayalım sağlıklı kadın güçlü kadındır, sağlıklı kadın sağlıklı nesiller yetiştirir” dedi.

Konuşmalardan sonra meme kanserine yakalanmış ve büyük mücadelelerle sağlığına kavuşmuş 10 kadının hastalık tanısı ve tedavi sürecine ilişkin kişisel hikâyelerini anlattığı ‘10 Amazon Yüksek Doz Yaşam’ adlı kitabın yazarlarından Ayşe Durul Aslan, Elif Bozkurt, Pınar Akçe, Ayşenur Parlak ve Funda Değirmenci düzenlenen panele konuşmacı olarak katıldı.

Panel sonrasında Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Ayşen Zeybekci ve Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk tarafından Amazon kadınlarına, kadının bereketini ve çalışkanlığını simgeleyen camdan yapılmış Pamuk Kadın heykeli hediye edildi.

Panel sonrası 5 Amazon kadın 10 Amazon Yüksek Doz Yaşam adlı kitaplarını imzaladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı