REKLAMI GEÇ

Prof. Dr. Turgut: AIDS’a karşı savaşmamak için korunun

Prof. Dr. Turgut: AIDS’a karşı savaşmamak için korunun

Tedavi edilebilir bir hastalık sınıfına girse de en ciddi risk oluşturan hastalıklardan biri olan AIDS yayılmaya devam ediyor. PAÜ Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, korunmanın tedaviden çok daha etkili AIDS ile ilgili uyarılarda bulundu, “Tek eşlilik ve kondom kullanımı bu hastalığı ortadan kaldırır” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Aralık 2017 Cuma, 09:11

Her yıl ortalama 1000-2000 kişiye tanı konulan HIV/AIDS virüsü, artık tedavi edilebilir bir hastalık haline geldi. PAÜ Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, HIV/AIDS virüsü hakkında açıklama yaptı.

Prof. Dr. Turgut, Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde, 1985 yılından 31 Aralık 2016 tarihine kadar doğrulaması yapılan 13.158 HIV (+) kişi ve 1.537 AIDS vakası mevcut olduğunu belirtti.

EN YÜKSEK BULAŞMA CİNSEL İLİŞKİDE
Vakaların %78,2’si erkek, %21,8’i kadın, %15,1’inin yabancı uyruklu kişilerden oluştuğunu anlatan Dr. Turgut, “Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu 30-34 ve 25-29 yaş aralığıdır. Bulaşma yoluna göre dağılımına bakıldığında, vakaların %49,8’inin cinsel yolla bulaşmakta olduğu, cinsel yolla bulaştığı bildirilen bu vakaların 2/3’ünün bulaşma yolunun heteroseksüel cinsel ilişki olduğu bilinmektedir. %1.5’i damar içi madde kullanımı nedeniyle bulaşırken, %46,7’sinin bulaşma yolu belirlenememiştir” dedi.

NEDENLERDEN BİRİ HALKIN BİLİNÇLİ OLMAMASI
HIV/AIDS virüsünün bu denli yayılmasının temel nedenlerini açıklayan Dr. Turgut, “Türkiye’nin genç nüfus yapısı, düşük cinsel eğitim düzeyi, halkın bilinçli olmaması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve HIV/AIDS karşısında savunmasızlığı oldukça artıran faktörlerdir. Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır” dedi.

HIV enfeksiyonunun önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Turgut, korunmanın tedaviden çok daha etkili ve ucuz olduğunu ifade etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı