REKLAMI GEÇ

‘Oruç bitti yeme zamanı’ demeyin

‘Oruç bitti yeme zamanı’ demeyin

Denizli Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, Ramazan ayı boyunca oruç tutan bazı kişilerin bayramda normal yeme düzenini geçtiğinde psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girdiğine dikkati çekerek, “sağlığınız için oruç bitti, şimdi yeme zamanı” demeyin uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Temmuz 2015 Çarşamba, 10:14

Denizli Sağlık Müdürü Dr. Şürkü Arpacı, Ramazan ayında oruç tutan bazı kişilerin bayram ile birlikte “şimdi yeme zamanı” diyerek, aşırı miktarda besin tükettiğine işaret etti. Sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden birisi olduğunu belirten Arpacı, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin günlük öğün sayısını azalttığı, dolayısıyla beslenme düzeninin değiştiğini, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerini ifade etti.

Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, tatlı, çikolata ve hamur işleri gibi gıdaların kan şekerini hızla yükselttiğini, enerji içeriği yüksek gıdaları sık tüketmenin çeşitli rahatsızlıklara yol açabildiğini kaydeden Dr. Arpacı, Ramazan Bayramı’nda beslenme ile ilgili şu uyarılarda bulundu:

“Bayram ziyaretlerinde yapılan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Ramazan ayının bitimi ile birlikte tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden artırmamalı, güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Tatlı olarak sütlü tatlılar tercihe edilmelidir. Kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidir. Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2 – 2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, limonata ve komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye yardımcı olduğu unutulmamalıdır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı