REKLAMI GEÇ

Sağlık çalışanları sağlıklı çalışma alanları istiyor

Sağlık çalışanları sağlıklı çalışma alanları istiyor

Koronavirüs pandemisi sürecinde en çok etkilenen kesim olan sağlıkçılar seslerini yükseltiyor. Pandemi ile birlikte çalışma koşullarının daha da zorlaştığını belirten Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hakan Erbay, “Sağlık sistemi çöktü. Biz daha fazla bedel ödemek istemiyoruz. Bir an önce 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun etkin bir şekilde uygulanmasını istiyoruz” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Kasım 2021 Perşembe, 12:35

Dünya koronavirüsle mücadele ederken, bu sürecin en önemli halkası sağlık çalışanları oldu. Tehlike hattının en önünde kahramanca mücadele veren sağlık çalışanları, pandemi öncesi zaten kötü olan koşulların daha da ağırlaşmasının bedellerini ödemeye başladı.

Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hakan Erbay, sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu duruma dikkat çekti, çözümün bir an önce sağlanması gerektiğini kaydetti.

Pandemi öncesinde de sağlık çalışanlarının yoğun iş yükü ve şiddete maruz kalma gibi sorunların olağan hale geldiğini anlatan Prof. Dr. Erbay, pandemiden sonra çalışma koşullarının daha da kötüleştiğini ifade etti.

Prof. Dr. Erbay, “Uzun saatler kesintisiz çalışma, sık nöbet tutma, her 5 dakikada bir muayene, yoğun iş yükü, şiddete maruz kalma çalışma alanımız olan sağlık kurumlarının olağanı haline geldi. Pandemi öncesinde de karşı karşıya kaldığımız bu sorunlar salgınla birlikte daha da derinleşti, çalışma koşullarımız daha kötü hale geldi. Sağlık Bakanlığı çalışma alanlarımızda COVID-19’a ilişkin gerekli önlemleri almadı. Örneğin, mühendislik ve idari önlemleri havalandırma, filtrasyon, nöbet değişimleri öncesi gerektiğinde dezenfeksiyon, fiziksel mesafe bariyerleri oluşturmak, iş yerine güvenli ve mesafeli ulaşımı sağlamak gibi yükümlülükler yerine getirilmedi” diye konuştu.

ÇÖKEN SAĞLIK SİSTEMİNİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ
Sağlık çalışanlarının pandemi döneminde istifa, emeklilik, rapor alma ve mola haklarının kullanmasının genelgelerle engellendiğini belirten Erbay, sağlık sisteminin çöktüğünü ve daha fazla bedel ödemek istemediklerini kaydetti.

Prof. Dr. Erbay Sağlık Bakanlığı’na çalışma alanlarında düzenleme yapmaları konusunda çağrıda bulundu, isteklerini sıraladı:

* Tüm sağlıkçılar için güvenli çalışma alanı, hastalarımız için güvenli tanı tedavi ortamlarının oluşturulmasını, önlemlerin gözden geçirilip yeniden düzenlenmesini istiyoruz!

* Haftalık çalışma sürelerimizin yeniden düzenlenmesini ve azaltılmasını istiyoruz!

* Şiddete ve hastalıklara karşı güvenli, sağlıklı çalışma ortamı istiyoruz!

* OHAL KHK’leriyle hukuksuzca ihraç edilen, güvenlik soruşturması gerekçe edilerek ataması yapılmayan tüm hekimlerin/kamu emekçilerinin derhal görevlerine başlatılmasını istiyoruz!
* Birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini ve sevk zinciri uygulamasına geçilmesini istiyoruz!

* İşverenler, sağlık çalışanlarına 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanuna göre COVID-19’dan korunma, KKD kullanımı, hastalık yönetimi vb. konularda eğitim vermek ve bu eğitimleri her birim değişiminde yenilemek zorundadır. Korunmayla ilgili havalandırmadan, iş örgütlenmesine, iş yükünün düzenlenmesine kadar geniş bir yelpazede işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemler de sorumlulukları arasındadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun etkin bir şekilde uygulanmasını istiyoruz!

Yorumlar

Ahmet   -  Bağlantı 11 Kasım 2021, 14:21

Denizli Sağlık Müdürlüğüne gittiğimde, koridordaki çalışanları, çalışma masalarını görünce şok oldum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı