REKLAMI GEÇ

SFT cihazı ile akciğer hastalıklarının tanısı kolaylaştı

SFT cihazı ile akciğer hastalıklarının tanısı kolaylaştı

Kabin tipi solunum fonksiyon test cihazı, PAÜ’de kullanılmaya başladı. Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Uğurlu cihazın hastalıkların tanısını kolaylaştırdığını belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Eylül 2018 Salı, 13:15

PAÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalına kabin tipi solunum fonksiyon test cihazı alındı. Cihaz sayesinde KOAH, astım gibi akciğer hastalıklarının basit bir üfleme ile tanının kolaylaştığı ve erken tedavide etkili olduğu belirtildi.

Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Uğurlu, alınan cihaz hakkında açıklamalarda bulundu. Uğurlu, “Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ hocamızın desteğiyle, hastane yönetimi göğüs hastalıklarında kullanmak üzere Türkiye’de ilk olan ultrasonik solunum fonksiyon testleri cihazını aldı. Bu cihazla Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tanısı ve izlemi rahatlıkla yapılmaktadır. Ayrıntılı bir şekilde akciğer volüm ve kapasitelerini ölçebildiği için, çeşitli nedenlerden dolayı akciğer ameliyatı olacakların ameliyat sonrası kalan kapasitelerini hesaplanıp, hangi hastaların ameliyat olması gerektiğine karar verilebilmektedir” dedi.

Cihazın eksikliği nedeni ile hastaları şehir dışına göndermek zorunda kaldıklarını belirten Uğurlu, “Artık rahatlıkla endikasyon konulmakta ve hastaların mağduriyetleri giderilmektedir. Astım hastalığının tanısını koymak zordur ve diğer hastalıklarla çok sık karışır. Basit üfleme ve geri testleri tanı koymamıza olanak sağlar. Bu testleri normal olan hastalarda klinik sonrası diğer bir tanı koyma testi de bronşprovakasyon testidir. Eski cihazımızda bu test cihaza sonradan montelenmiş başka bir cihazla el ile yapılan dozlarla yapılmaktaydı. Bu cihazla tamamen otomatik olarak yapılmakta ve insan kaynaklı hatalar sıfıra indirilmektedir” diye konuştu.

Göğüs Hastalıkları AD. Başkanı Prof. Dr. Sibel Pekcan ise akciğer hastalığı olan bir hasta için yapılması gereken bütün testlerin klinikte yapılmasından dolayı başka bir merkez aranmasına gerek kalmadığı için hem hastalar adına hem de üniversite adına mutlu olduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı