REKLAMI GEÇ

Sigara 8 milyon insanı öldürecek

Sigara 8 milyon insanı öldürecek

Denizli Devlet Hastanesi Hastanemiz Göğüs hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Alaçam, Dünya’da en çok ölüme yol açan iki nedenden birinin açlık, diğerinin ise tütün kullanımı olduğunu söyledi. Alaçam, “Sigara her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği tahmin edilmektedir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Şubat 2019 Cumartesi, 16:08

Denizli Devlet Hastanesi tarafından stant açılarak sigaranın zararlarına karşı vatandaşlar uyarıldı.

Sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu belirten Dr. Alaçam, “Bunlardan 50’si doğrudan kansere sebep olmaktadır. Ülkemizde sigaranın sebep olduğu ölümlerin sayısı trafik, terör, iş kazasına bağlı diğer ölümlerin toplamından 5 kat daha fazladır. Sigara akciğer kanseri oluşumunun yüzde 90’ından sorumludur. Sigara içenlerde içmeyenlere göre akciğer kanseri gelişme riski 20 kat artmıştır” diye konuştu.

KOAH-AKCİĞER KANSERİ-KALP VE DAMAR HASTALIKLARI
Devlet Hastanesi Hastanemiz Göğüs hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Alaçam, sigara kullanımının akciğer kanseri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kalp ve damar hastalıkları, cilt kanseri, gırtlak kanseri gibi birçok hastalığa yol açabileceğine ve tüm bu hastalıklardan korunmak için sigaranın mutlaka bırakılması gerektiğine vurguladı.

Dr. Alaçam, sigarayı bırakanların ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başladıklarını, bir yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskinin sigarayı bırakan kişide, sigara içen birinin yarısı kadar azaldığını, akciğer kanseri riskinin ise 10’uncu yılın sonunda sigara içen birinin sahip olduğu riskin yarısına indiğini ifade etti.

Sağlık Müdürü Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Öztürk’ün de katkıları ile kurulan sigara bırakma polikliniğinin sigarayı bırakmak isteyenler için hizmet verdiğini belirten Alaçam 171’i arayarak (ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı) ya da 182’yi arayarak (Merkezi Hekim Randevu Sistemi-MHRS) sigara bırakmada ilk adımı atmalarını önerdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı