REKLAMI GEÇ

Sistit zamanında tedavi edilmeli!

Sistit zamanında tedavi edilmeli!

Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uz. Dr. Utku Özen idrar yolu ve üreme sisteminde en sık görülen hastalıklardan birinin sistit (idrar kesesi) iltihaplanması olduğunu ve zamanında tedavi edilmezse böbreklerde ve idrar kesesinde kalıcı hasarlar oluşturabileceğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Ekim 2014 Salı, 16:18

Kadınların anatomik yapılarından dolayı üretralarının daha kısa olduğunu ve bu yüzden kadınlarda sistitin daha sık görüldüğünü anlatan Üroloji Uz. Dr. Utku Özen, zamanında tedavinin büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Özen, “İnsan vücudundaki bakteriler üreme organları ve anüs bölgesinde yaşar. Bazen bu bakteriler alt idrar yollarını aşarak mesaneye gelir. Mesaneye ulaşan bakteriler idrar yolu ile dışarı atılır. Fakat idrar yoluna gelen bakteri sayısı dışarıya atılan bakteri sayısından fazla ise mesanede ve daha sonraki aşamalarda böbreklerde iltihap oluşmasına neden olur. Bu iltihapla birlikte yanlış ve eksik genital temizlik, üriner sistemde taş, tümör veya sonda gibi yabancı cisim bulunması, şeker hastalığı, yaşlılık, hamilelik, düzensiz cinsel ilişki, menopoz dönemi ve erkeklerde prostat ve üretra hastalıkları sistite neden olur” dedi.

İdrar yaparken yanma, sızı ve ağrı, sık idrara çıkma isteği, sık idrara çıkıldığında az yapma, acil idrar yapma hissi, kötü kokulu ve bulanık idrar, cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması, kasıklarda ve göbek altında ağrı olması ve idrarda kan görülmesinin sistit hastalığının belirtileri olduğunu açıklayan Özen, “Ancak hastalığın gidişi etken mikrobun cinsine, risk faktörlerin giderilmesine bağlıdır. İyi tedavi edilemeyen olgularda hastalık kronikleşebilir” dedi.

Sistitten korunma yollarına da değinen Özen günde en az 8 bardak su içilmesinin idrar çıkışını ve dolayısıyla bakterilerin atılmasını kolaylaştıracağı için önemli olduğunu belirterek, “Tuvaletten sonra genital bölge temizliği önden arkaya doğru olmalıdır. Böylece bakteriler idrar kanalına doğru taşınmamış olur. Anal bölge bol suyla yıkanmalıdır. Mümkün olabildiğince idrara çıkılmalıdır. İdrarı tutmak mesanedeki bakterilerin mesane duvarına yapışmasını ve enfeksiyon oluşmasını kolaylaştırır. İç çamaşırı konusunda genital bölgenin nemlilik oranını artırarak bakterilerin üremesini kolaylaştırdığından, sıkı, dar pantolonlar ve naylonlu iç çamaşırları giyilmemelidir. Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmeli ve her gün değiştirilmelidir. Cinsel ilişkiden sonraki dönemde idrara çıkılmalıdır. Bu durum bakterilerin yayılmasını önlemektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı