REKLAMI GEÇ

Susuzluk birçok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor

Susuzluk birçok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uz. Dr. Baturalp Abduşoğlu, yeterli su tüketmemenin beraberinde “yüksek ateş, bilinç kaybı, pıhtı oluşumu” gibi birçok sağlık sorunu getirdiği uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Ağustos 2015 Pazartesi, 13:12

Göğüs Hastalıkları Uz. Dr. Baturalp Abduşoğlu, sıcaklık değerlerinin arttığı yaz aylarında yetersiz sıvı alımı veya sıvı kaybına bağlı olarak kişilerde dehidratasyonun çok sık yaşandığını, bu durumun özellikle yaşlılarda akciğer embolisi oluşumu gibi yüksek ölüm riskine varan sonuçlar doğurabildiğini söyledi.

Yetersiz sıvı alımı, aşırı terleme, ishal, aşırı idrar söktürücü ilaç kullanımı ve kafein içeren sıvılar alınması gibi nedenlere vucüdunun susuz kalabildiğine dikkat çeken Abduşoğlu, “Su kaybının en sık belirtisi susuzluk hissi ve halsizliktir. Halsiz kalan kişi ruhsal yönden kendini kötü hisseder. Dehidratasyon, kayıpların oranına göre hafif veya ağır seyreder. yüzde 2 oranında sıvı kaybı hafif dehidratasyonu gösterir. Bu oran arttıkça baş dönmesi yaşanır, tansiyon düşer, nabız artar, kas krampları oluşur, böbrek yetmezliği ortaya çıkar ve bilinç kaybı olabilir. Oran yüzde 15 olduğunda hayati tehlike başlar ve kayıp yüzde 20’ye ulaştığında ise ölümle sonlanabilir” diye konuştu.

YAŞLILAR DAHA ÇOK DİKKAT ETMELİ
Sıcakların artmasıyla birlikte acil servislere dehidratasyona bağlı halsizlik, ateş, hatta bilinç kaybı gibi yakınmalarla gelen hasta sayısında artış olduğunu kaydeden Abduşoğlu, bunların büyük çoğunluğunun yeterli su tüketimi yapamayan yaşlı veya bakıma muhtaç hastalar olduğunu belirtti. Abduşoğlu, “Bu kişiler bazen yanlışlıkla ateş ve kan koyulaşmasına bağlı lökosit yükselmesi sonucu Pnömoni (zatürre) sanılarak bu yönde tedavi edilmektedir. Bir kişinin özellikle böyle sıcak günlerde günde 2 litre su alması gerekir. Bu da bir su bardağının yaklaşık 100 cc olduğu düşünülürse günde 20 bardak eder. Özellikle yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerde bu miktarın alınmadığı aşikârdır” dedi.

SUSUZ VÜCUTTA OLUŞAN RAHATSIZLIKLAR
Abduşoğlu, yaşlılarda su kaybının yaşanmasının dehidratasyon oluşarak yüksek ateş, bilinç kaybına, kanın koyulaşmasına ve hareketsizliğe bağlı olarak bacaklarda pıhtı oluşumu, daha ileri seviyede ise akciğer embolisiyle yüksek ölüm riski doğuran tablolar ortaya çıkaracağını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı