REKLAMI GEÇ

Tabip Odası’ndan kritik uyarı

Tabip Odası’ndan kritik uyarı

Hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı iller arasında yer alan Denizli için kritik bir uyarı da Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gökhan Önem’den geldi. Prof. Dr. Önem, hava kirliliğinin bilinen etkilerinin yanında sperm kalitesini de düşürdüğünü söyledi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 28 Aralık 2015 Pazartesi, 15:00

Denizli Tabip Odası Başkanı Gökhan Önem ile Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Tevfik Basmacı düzenledikleri ortak basın açıklamasında hava kirliliğine dikkat çektiler. Denizli tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Sancak’ın da katıldığı toplantıda, Denizli’de geçen yıla göre daha yoğun hava kirliliği yaşandığı vurgulandı.

denizli-tabip-odasi-hava-kirliligi-aciklama-kisir-kalabilirsiniz-ic

Sağlığa yönelik ilk 10 risk faktöründen birinin hava kirliliği olduğunu söyleyen Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gökhan Önem, hava kirliliğine maruz kalmanın tahrişten ölüme kadar uzanan geniş yelpazede ani ve süreğen sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Önem, “Hava kirliliğine maruz kalmak yeni astım vakalarını tetikleyebilir, önceden var olan solunum hastalıklarını kötüleştirebilir. KOAH, amfizem, akciğer iltihabı ve akciğer kanserinin de yer aldığı kronik hastalıkların gelişmesini ve ilerlemesini tetikleyebilir. Ayrıca yapılan araştırmalar hava kirliliğinin kalp krizi, felç gibi hastalıkları da tetikleyebileceğini göstermiştir” dedi.

O SAATLERDE DIŞARI ÇIKMAYIN
Hava kirliliğinin sperm kalitesinde düşme, erken doğum ve düşük doğum riskini de artırdığını belirten Prof. Dr. Önem, hava kirliliğinin yoğun olan yaşandığı akşam saatlerinde, özellikle riskli grupların dışarıya çıkarmamalarını istedi. Mecbur kalmaları halinde maske takmalarını öneren Önem, “maske takmaları da işe yaramaz. En iyisi dışarıya çıkmamalarıdır” diye konuştu.

PARTİKÜL MADDE 2.5 NEDEN AÇIKLANMIYOR?
Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınladığı Hava Kirliliği ölçümlerinde partikül 10’un açıklandığını ancak partikül 12’nin yer almadığına dikkat çeken Önem, bakanlık yetkililerine seslenerek partikül madde 2.5  değerlerinin de açıklanmasını istedi.

Önem, “Yetkililerin hava kirliliği ile ilgili ‘biz denetimleri sıklaştırdık’ açıklamaları ise hava da kalıyor. Çünkü halkımıza dağıtılan veya satılan kömür denetlenmiş olsa bu derece hava kirliliği olmaz” diyerek Valiliği, belediyeleri ve halk sağlığı müdürlüğünü göreve davet etti.

TEMİZ HAVA EYLEM PLANIMIZ YOK
Denizli’de hava kirliliğinin geçtiğimiz kış aylarına göre daha yoğun yaşandığını belirten Çevre Mühendisleri Odası Denizli İl Temsilcisi Tevfik Basmacı, “Geçtiğimiz yıl Ocak ayında Denizli’de hava kirliliği Avrupa Birliği standartlarının 4 kat üzerinde idi. Bu sene daha Aralık ayında 5 kat üzerine çıktığını görüyoruz. Bunda Denizli’nin ‘Çanak’ şeklinde olmasının önemi var. Ancak, yetkililer ‘Temiz Hava Eylem Planı’ oluşturur ise kirlilik oranlarının düşeceğine inanıyorum. Biz havamız temizlenene kadar bu konunun takipçisi olacağız. Gerekirse vatandaşları bilinçlendirmek adına eylemler yapabiliriz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı