REKLAMI GEÇ

TAKI ALERJİSİNE DİKKAT!

TAKI ALERJİSİNE DİKKAT!

Denizli Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Nuran Uz Aktekin, takı alerjilerine karşı uyardı.

/ DENİZLİHABER / 22 Mayıs 2010 Cumartesi, 16:55

Takı alerjilerinin, çoğu kadının ortak sorunu olduğunu söyleyen Uzman Dr. Hatice Nuran Uz Aktekin, temas alerjisini her yaştan insanda sıkça rastlanan ve deriye temas eden yabancı bir maddeye derinin verdiği tepki olarak tarif etti.

Alerjiye neden olan maddelerin başında nikelin geldiğini belirten Aktekin şöyle konuştu: “Alerjik reaksiyonda hafif bir kızarıklık, yanma, kaşıntı, sulanma olabileceği gibi yara da açılabilir. Alerjenle temas süresi, temas eden madde konsantrasyonu, ciltte daha önceden bulunan hasarlar, terleme, göz kapakları, kulak memesi gibi hassas cilt bölgeleri, cilt kuruluğu gibi etkenler tablonun oluşumunu etkiler. Bu alerjiye neden olan metallerin başında nikel gelir. İmitasyon takıların neredeyse hepsinde de nikel kullanılır. Nikele karşı hassas olan bünyelerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Nikel hassasiyeti bulunan kişilerde terleme dermatiti şiddetlendirir. Nikel içeren objelerin terli bir deriye temasından 15–20 dakika sonra deride kaşıntı başlar. Döküntü bir iki gün içinde gelişir. Eğer terleme yok ise aynı objelerin saatlerce teması herhangi bir probleme neden olmaz. Kolye, yüzük, küpe, metal tokalı kemer, kıyafetlerdeki düğme, fermuar, klips ve benzeri metal aksesuarlar da nikel içerdiği için alerjiye neden olabilirler. Biz bu tür hastalara takı olarak daha çok altın ve gümüş takı, kıyafetlerde de naylon aksesuarlar öneriyoruz” diye konuştu.

Temas alerjisinin özellikle kuru ve hassas cilde sahip kişilerde daha sık görüldüğünü belirten Dr. Hatice Nuran Uz Aktekin, “Çünkü bu tür ciltlerin direnci azdır. Daha kırılgandır. Bu tür durumlarda diğer önlemlerin yanında cildin kuruluğunu gidermek için nemlendiriciler kullanılması gerekmektedir. Her zaman özellikle banyodan sonra nemlendirici kullanmalılar. Ayrıca sigara dumanı ve stresten uzak yaşamaya gayret edip yeşil çay, siyah üzüm çekirdeği gibi bol antioksidan içeren gıdaları tüketmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı