REKLAMI GEÇ

Türkiye’de bir tane olan tomografi cihazının ikincisi PAÜ’ye geldi

Türkiye’de bir tane olan tomografi cihazının ikincisi PAÜ’ye geldi

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi bir ilki daha gerçekleştirerek, yeni tomogrofi cihazıyla hizmet vermeye başladı. Hizmete sunulan cihazdan Türkiye’de iki adet var.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Ocak 2019 Perşembe, 18:02

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi, sağlık anlamında bir ilke daha imza attı. Yönetim Türkiye’de bir tane olan tomografi cihazının ikincisini Denizli’ye getirdi. Yeni tomografi cihazı ile çok kısa sürelerde birçok rahatsızlık 3 boyutlu olarak görüntülenebiliyor ve teşhisi konulabiliyor. Cihaz sayesinde halk arasında “10 saniyelik anjiyo” veya “kansız anjiyo” olarak bilinen Koroner BT anjiyografi ile kalp damarlarındaki damar sertleşmesi, damar darlıkları, damar tıkanıklıkları ve doğuştan olan damar güvenilir bir şekilde tanınabiliyor.

“Bilgisayarlı tomografi (BT) incelemesi vücudunuzun tamamı ya da bir bölümünün X-ışınları aracılığıyla ve bilgisayar yardımıyla görüntülenmesidir” diyen Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Baki Yağcı yeni cihaz ile ilgili “Hastanemizde yeni hizmete giren yüksek performanslı 128 kesitli BT cihazı ile düşük radyasyon dozu ve yüksek kalitede görüntüleme sağlanarak hastalıkların teşhisi çok daha kolay ve hızlı yapılabilmektedir” dedi.

Cihazda mevcut ileri görüntü oluşturma teknolojisi sayesinde, radyasyon dozlarının %60-80 oranlarında azaldığını da belirten Yağcı, “Görüntü kalitesi eski tekniklere oranla %45 oranında arttı. Bu da erken teşhiste büyük önem kazanıyor. Pediyatrik doz protokolleri ile çocuk hasta çekimlerinde hasta güvenliği ön planda olup, hastalık teşhisi için yapılacak olan Bilgisayarlı Tomografi çekimlerde radyasyon dozu çok çok düşük seviyelerde tutulabilmektedir. Ortopedik Metal Artefakt Azaltıcı programı ile ortopedik implanta sahip hastalarda oluşan görüntü bozukluklarının kolayca uzaklaştırılması sağlanarak, hekime teşhis için yüksek kalitede anlaşılır görüntüler sunulabilmektedir. Kalp ve damar hastaları için milisaniyeler mertebesinde, çok kısa sürede tamamlanan çekimler ile hastanın aldığı radyasyon dozu azalmakta ve hastalıkların çok daha hızlı ve kolay teşhisi için hekimlere 3 boyutlu görüntüleme imkânı sunulmaktadır. Geliştirilmiş ileri seviye damar analiz programları ile anatomik dokular birbirinden kolayca ayrılabilmekte ve yüksek çözünürlükte detaylı görüntüler sunulmaktadır” diye konuştu.

Diğer taraftan Radyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Furkan Ufuk ise cihazla ilgili şu bilgileri verdi:

Bölümümüzde kalp damar hastalıklarının tanısı bilgisayarlı tomografi (BT) cihazıyla sadece birkaç saniye içerisinde çekilen görüntülerle konulabilmektedir. Halk arasında “10 saniyelik anjiyo” veya “kansız anjiyo” olarak bilinen Koroner BT anjiyografi ile hastalar için konforlu ve rahat bir şekilde kalp damarlarındaki damar sertleşmesi, damar darlıkları, damar tıkanıklıkları ve doğuştan olan damar bozuklukları (koroner arter anomalileri) güvenilir bir şekilde tanınabilmektedir. Koroner BT anjiyografi işlemi sırasında kol damarından verilen ilaç ile kalp damarlarının yaklaşık 10 saniye içerisinde iki ve üç boyutlu görüntüsü elde edilmektedir. Bu sayede kalp damarlarının farklı açılardan değerlendirilmesi yapılabilmekte ve hastalıklarının erken teşhisi mümkün olmaktadır. Yöntem bilindik akciğer veya karın bilgisayarlı tomografi (BT) tetkiklerinden farklı değildir. Ailesinde kalp-damar hastalığı olanlar, yüksek tansiyon hastaları, yüksek kolesterol değerine sahip hastalar, sigara kullananlar ve diyabet hastaları kalp damar hastalığı bulundurma riski yüksek olup bu hastalarda koroner BT anjiyografi güvenilir bir şekilde tercih edilmektedir. Ayrıca kalp damarında stenti olan hastalarda ve baypas ameliyatı olan hastalarda da damar açıklığının değerlendirilmesinde kontrol amacıyla kullanılmaktadır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı