REKLAMI GEÇ

“Tuza Dikkat Haftası”nda uzmanlardan uyarı!

“Tuza Dikkat Haftası”nda uzmanlardan uyarı!

Her yıl 4-10 Mart tarihleri arasında yapılan “Tuza Dikkat Haftası” nedeniyle uzmanlardan uyarı geldi. Tavas Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Musa Şanlıalp, aşırı tuzlı hazır gıdalardan uzak durulmasını önerdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Mart 2019 Perşembe, 11:08

Tavas Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Musa Şanlıalp, 4-10 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası nedeniyle tuz tüketimi konusunda uyarılarda bulundu ve hipertansiyondan korunmak için tuz tüketiminin azaltılmasının rolünün büyük olduğunu söyledi. Şanlıalp, hipertansiyonun kalp ve damar hastalıkları, inme, görme kaybı ve böbrek hastalıklarına neden olabildiğini dile getirdi.

Şanlıalp, hipertansiyona bağlı gelişen bu istenmeyen durumların temelinde tuz kısıtlamasına uyulmaması ve diyetle fazla tuz alınması yattığını vurgulayarak şöyle konuştu: “Günlük alınması önerilen en fazla tuz miktarı 5 gr ve altıdır. Ancak ülkemizde ortalama kişi başına 18 gr tuz tüketildiği tespit edilmiştir. Diyetle fazladan alınan tuz sadece hipertansiyonu olan hastaların değil tüm bireylerin kan basıncının yükselmesine yol açmakta; hali hazırda tansiyonu yüksek olmayan bireyleri gelecekte birer hipertansiyon hastası adayı yapmaktadır. Yani tuz tüketimimin azaltılması toplumun tümüne önerilmelidir. Ayrıca tuz kısıtlaması hipertansiyonu olan bireylerde tansiyonu kontrol altına almaya yardımcı olmakta kullanılan ilaçların etkinliğinin de artmasını sağlamaktadır” dedi.

“TUZ ORANI YÜKSEK HAZIR GIDA TÜKETİMİNDEN KAÇININ”
Diyetle alınan tuzun önemli bir kısmını işlenmiş gıdalar ve içecekler oluşturduğunu belirten Şanlıalp, bu nedenle hazır gıdalardan uzak durulması gerektiğini dile getirdi. Şanlıalp: “Farkında olmadan yediğimiz besinlerde zaten 5 gr’a yakın tuz bulunduğu için sofralardan tuzluklar kaldırılmalıdır. Özellikle hazır gıda üreten firmaların gerekli önlemleri alması sağlandığında tuz kısıtlaması konusunda önemli bir adım atılmış olacaktır. Tuz kısıtlamasının yanı sıra yaşam tarzı değişikliği de hipertansiyonun kontrol altına alınmasında önem taşımaktadır. Bilindiği üzere kilo verilmesi ve düzenli egzersiz yapılması da tansiyonun düşmesine katkı sağlamaktadır. Özetle fazla tuz tüketen bir toplum olarak tükettiğimiz tuz miktarını azaltmalı ve bunu sağlıklı yaşam tarzı ile desteklemeliyiz. Tuz kısıtlaması ile hem hipertansiyonun görülme sıklığının artmasını engelleyebilir hem de hipertansif hastaların tansiyonlarının kontrol altına alınma oranlarını artırabiliriz. Yaşam tarzında yapılacak küçük ama önemli değişiklikler daha sağlıklı bir toplumun temelini oluşturacaktır” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı