REKLAMI GEÇ

Unutkanlık yaşıyorsanız dikkat!

Unutkanlık yaşıyorsanız dikkat!

İlerleyen yaşlarda yaşanan en önemli sağlık sorunlarından biri Alzheimer. Daha genç yaşlarda görülse de 65 yaş üstünde karşılaşılan unutkanlık ile ilgili alacağınız önlemler, daha konforlu bir yaşamın şifrelerini oluşturuyor. PAÜ Hastanesi Nöroloji AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Öncel, hastalığa yakalanmamak ve etkilerini azaltmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Eylül 2018 Cuma, 12:03

PAÜ Hastanesi Nöroloji AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Öncel, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle açıklama yaptı.

Alzheimer hastalığının bellek (hafıza) bozukluğunun ön planda olduğu, lisan, dikkat, görsel-mekansal yetenek ve beynin diğer işlevlerinin ilerleyici bir şekilde bozulduğu bir bunama hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Çağatay Öncel, “Yaş ilerledikçe sıklığı artar. 65 yaşından sonra daha sık görülür.  Ancak nadiren 40’lı yaşlardan itibaren de görülmektedir. Ülkemizde yaklaşık 600 bin Alzheimer Hastası vardır. Hastalık unutkanlık ile başlar. Hasta yakın geçmişteki olayları unutur, gün içinde aynı soruları sorar, aynı şeyleri anlatır. Eşyaların yerini unutur ve isimleri unutmaya başlar.  İşinde, sosyal yaşamında güçlüklerle karşılaşır. Zaman içerisinde psikiyatrik bulgular da ortaya çıkar. Hastalığın maalesef kesin bir tedavisi yoktur. Ancak genç yaşlardan itibaren düzenli egzersiz/spor yapmak; balık-zeytinyağı-sebze ağırlıklı beslenmek; tansiyon-şeker ve kolesterolü kontrol altında tutmak; sigara ve alkolden uzak durmak; gazete-kitap ve sosyal aktiviteler gibi beyni çalıştıran faaliyetlerde bulunmak Alzheimer’den koruyucudur” dedi.

Alzheimer’e karşı etkili olan 10 önlemi anlatan Prof. Dr. Öncel, “Spor yapın

Kitap okuyun, bulmaca çözün, fast-food’tan uzak durun, omega 3 içeren gıdalarla beslenin, stresli ortamlardan uzak durun, arkadaşlık ve akrabalık ilişkilerini sıkı tutun, sigaradan uzak durun, düzenli uyuyun, metabolik hastalıklara dikkat, fazla kilolarla savaşın” dedi.

Alzheimer hastasında bakımın aile için zorluklar içeren uzun, bazen trajik bir süreç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Öncel, ailelerin hepsinde görüldüğü gibi hastaya anlayışlı ve şefkatli davranmanın bakım sürecinin ana unsuru olduğunu kaydetti. Öncel, hastalıkta erken teşhisin de önemine dikkat çekti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı