REKLAMI GEÇ

Uzmandan menopoz uyarısı

Uzmandan menopoz uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş, her kadının belirli bir dönemden sonra karşılaştığı, zaman zaman da erken gelen menopoz ile ilgili bilgiler verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Ekim 2016 Salı, 09:32

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü nedeniyle açıklama yaptı.

denizli-kadin-menopoz-1

Menopozun, adetlerin kalıcı olarak sonlanması durumu olduğunu belirten Dr. Murat Gökhan Kinaş, yaklaşık görülme yaşının 51,4 olduğunu söyledi. Menopozun geriye yönelik konulan bir tanı olduğunu anlatan Dr. Kinaş, “12 aylık bir süreçte altında başka patolojiler olmaksızın adetlerin olmaması durumudur. Bu sürece genetik ve sigara içme durumu başta olmak üzere çeşitli faktörler eşlik eder. Menopoz öncesinde perimenopoz dediğimiz, yaklaşık 4 yıl öncesinden başlayan(ortalama 47 yaş), kadının yaşam kalitesini düşüren, başlıca düzensiz adetlerin, sıcak basmalarının, uyku düzensizliklerinin, duygu bozukluklarının ve vajinal kuruluğun olduğu bir dönem vardır. Bu semptomlar herkeste görülmese bile adet düzensizlikleri kadınların hemen hemen hepsinde, sıcak basmaları ise %80’inde görülür. Adet düzensizliği derken doğurganlık çağında 25-35 gün olan adet döngüsü bu dönemde 40-50 güne çıkar. Son adet döneminden 1-3 yıl öncesinde, geç geçiş dönemi dediğimiz dönemde ise adetlerin atlandığı durumlar görülür. Yine bu dönemde adet miktarında da düşüşler olmakla beraber bazı kadınlarda uzun süren ve fazla miktarda olan kanamalarda görülebilir. 12 aylık adetsiz bir dönemden sonra kadın postmenopozal döneme girer. Menopoz tanısı altta yatan baka patolojiler olmaksızın 12 ay adet görmeme durumudur. Esas önemli olan menopoz geçiş dönemi (perimenopoz) tanısıdır. 45 yaş ve üzeri kadınlarda; Menopoz semptomları olsun olmasın adet siklus süreçlerinde değişiklik olduğunda perimenopozu düşünebiliriz. Hormonal değerler yüksek olmasa dahi bu tanıyı koyabiliriz. 40-45 yaşları arasında; diğer adet görememe sebeplerini ( endokrin nedenler, gebelik gibi) dışladıktan sonra 45 yaş üzeri kadınlar gibi tanı konur. 40 yaş altında ise; siklus döngüsündeki değişiklikler ve menopozal semptomlar bize perimenopoz tanısını koydurmaz. Altta daha çok başta erken yumurtalık yetmezliğini düşündürür” diye konuştu.

ERKEN MENOPOZ NEDİR?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş, erken menopoza da dikkat çekerek; menopozun 40 yaşından önce görülmesi durumunun erken menopoz olarak adlandırıldığını ifade etti. Erken menopozun nedenlerini anlatan Kinaş, “En sık sebebi primer veya prematür yumurtalık yetmezliğidir. Bazı kadınların bu dönemde bir süre için adetleri normal seyredebilir hatta gebe bile kalabilirler. Normalde yumurtalıklar ayda yaklaşık 1 kez yumurta salarlar. Ama bazı nedenlerden dolayı (genetik, kanser tedavileri, otoimmün hastalıklar) yumurta salımları ya azalır ya da tamamen durur. Bu nedenle erken menopoz gelişebilir. Erken menopozun bulguları; ilk olarak adet dönemlerinde atlamalar veya adet miktarında azalma ile başlar. Diğer bulguları menopozun kısa dönem semptomları ile aynıdır. Eğer kişi 40 yaşından genç ise ve en az 3 ay adet düzensizliği olmuşsa doktora başvurmalıdır. Erken menopoz tanısı alan kadınlar çok duygusal olabilmektedir. Bazen anksiyeteli, kızgın veya üzgün olabilmektedirler. Bazı kadınlar hızla yaşlanacağını ve genç öleceğini düşünürler. Ama bunlar doğru değildir. Bu duygulardan uzaklaşmak için doktorları ile görüşmeli, kafalarına taktıkları soruları sormalıdırlar” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı