REKLAMI GEÇ

Uzmanından korona ve beslenme uyarısı

Uzmanından korona ve beslenme uyarısı

Prof. Dr. Nurten Çekal, koronavirüs saygını ve oruç sürecinde beslenme anlamında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Çekal, bağışıklık sisteminin güçlü kalması için karbonhidratın az, proteinin çok tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Nisan 2020 Perşembe, 18:41

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurten Çekal, koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek ve Ramazan ayında sağlıklı beslenmek adına sahur ve iftarda neler tüketilmesi ve nelerden uzak durulması gerektiği hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.

Prof. Dr. Nurten Çekal, karbonhidratlı yiyeceklerin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirterek, “Bu dönemde özellikle rafine karbonhidrat içeren beyaz şeker, beyaz un gibi gıdalardan, çok fazla tuzlu ve yağ içeriği çok fazla olan gıdalardan uzak durmamız gerekmektedir. Özellikle sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 65 yaş üstü kişilerde, hareketsiz bir yaşamla birlikte, bu tür bir beslenme çeşitli olumsuzluklara neden olabilir.”

PROTEİN AĞIRLIKLI BESİNLER TÜKETİLMELİ
Bağışıklık sistemini güçlü tuttuğu iddiası ile satılan karışım ya da diğer bitkisel besinlerin kullanılmasının yarardan çok zarar açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Nurten Çekal, bu besinlerin bilinçsiz tüketilmesi sonucu sağlığın daha da bozulabileceğini ve her bünyede nasıl reaksiyon oluşturacağının belli olmayacağını dile getirdi. Özellikle sabah kahvaltısında protein ağırlıklı bir beslenmenin önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çekal, peynir, yumurta, domates, biber, yeşil yapraklı sebzeler ile omega-3 yağ asitleri içeren kuruyemişlerin tüketilmesi gerektiğini belirtti. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için öğünlerde protein, vitamin ve mineral yönünden zengin besinlerin tüketilmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

“ORUÇ TUTMAK BU SÜREÇTE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ OLUMSUZ ETKİLEMEZ”
Oruç tutuyor olmanın yeterli ve dengeli beslenildiği takdirde, koronavirüs salgınına karşı bağışıklık sistemi üzerine olumsuz bir etkisi olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Nurten Çekal, “Öncelikle sahuru kesinlikle atlamamalıyız. Sahurda protein içeriği yüksek gıdalar tüketmeliyiz. Menemen gibi yumurtalı sebze yemekleri tüketebiliriz. Yanında yoğurt tüketebiliriz. Sahurda yine hamur işlerinden uzak durmalıyız. Açlık hissimizi uyandıracağından dolayı yine çok şekerli gıdalardan uzak durmalıyız. Sahurda çay tüketimini çok önermiyoruz. Bunun yerine taze sıkılmış meyve suyu, şeker ilavesiz komposto, bitki çayı, antioksidan özelliğinden dolayı ev yapımı şalgam suyu ve ayran tüketilebilir. Eğer mutlaka çay içmek istiyorsak, içtiğimiz çay ölçüsünde mutlaka su da tüketmemiz gerekmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı