REKLAMI GEÇ

Uzmanlar antibiyotik konusunda uyardı

Uzmanlar antibiyotik konusunda uyardı

Son yıllarda yanlış antibiyotik kullanımının önüne geçmek için başlatılan çalışmalar, devam ettiriliyor. Bu yönde Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Başeczacısı Eda Coşkun da bir açıklama yaparak, hekim önerisi olmadan asla antibiyotiğe başvurulmaması gerektiğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Temmuz 2019 Perşembe, 15:27

Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Başeczacısı Eda Coşkun, yaptığı yazılı bir açıklama ile antibiyotikde doğru olduğu sanılan yanlışlar konusunda bilgilendirme yaptı ve hekim önerisi olmadan kesinlikle antibiyotik kullanımına yönelinmemesi gerektiğini söyledi.

Yanlış antibiyotik kullanımında hastalık yapıcı bakterilerde direncin geliştiği konusunda uyaran Başeczacı Eda Coşkun, “Bilinçsiz antibiyotik kullanımı yüzünden dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıklar tüm dünyada ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu durum özellikle hastanelerde yoğun bakım ünitelerinde ve ayrıca bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda ciddi bir sağlık tehdididir. Bu bakterilerin sebep olduğu hastalıklar tedaviye dirençlidir, komplikasyonların gelişmesine, hastalığa yakalanmaya ve ölüm oranlarında artışa neden olur. Hastalık yapıcı bakterilerin direnç geliştirmemesi ve vücudumuzdaki yararlı bakterilerin zarar görmemesi için soğuk algınlığı, grip gibi virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde antibiyotikler kullanılmamalıdır” dedi.

Sağlıklı bir insanda vücut sağlığına yardımcı yararlı bakteriler bulunduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun bağırsaklarda yer alarak besin sindirimine yardımcı olduğunu da belirten Coşkun, mecbur kalmadıkça geniş etkili antibiyotiklerin kullanımından kaçınmanın sağlığı korumaya yönelik bir davranış olacağını, antibiyotiklerin ateş düşürücü ya da ağrı kesici olmadığını ve sadece bakteriyel olduğu kanıtlanan hastalıklarda kullanılması gerektiğini belirterek, “Bağırsak florasını koruma amacıyla probiyotikler ile birlikte kullanılmalıdır. Direnç gelişmemesi amacıyla kullanım saatlerine dikkat edilmelidir. Zamanından önce bırakılmamalıdır” diye konuştu.

Ayrıca Coşkun, “ Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir. Böbrek ve karaciğer hastalarında, antibiyotik tedavisi gerekiyorsa düşük dozlu veya böbrek-karaciğer atılımı olmayan ilaçlar tercih edilmelidir. Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda antibiyotik kullanımında toplum bilincinin geliştirilmesi son derece önemlidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı