REKLAMI GEÇ

BELEDİYELERE ÇAĞRIMDIR!

17 Ekim 2018 Çarşamba

Başta Denizli Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bazı belediyeler belirli bir yaş grubu üzerinde olan vatandaşları Tarihe yolculuk diyerek birkaç yıldır Çanakkale ve Bursa illerine geziye götürmekte. Öyle sanıyorum ki bu geziye katılanların bir kısmı bu illeri daha önceden görmüştür. Bir kısmı da kendi ekonomik imkanları ile bu gezileri yapabilecek durumdalar.

O halde “belediyelerin ciddi harcamalar yaparak bu gezileri yapmaktaki amacı ne?” diye sorduğumuzda akla tek soru geliyor.

“Oy”
Bu yoruma hemen itiraz gelebilir.

“Hayır, oy kaygımız yok, buradaki amaç hemşerilerimize ülkemizin tarihi ve turistik yerlerini tanıtmak, özellikle Çanakkale de şehitlikleri görmelerini sağlamak” gibi gerekçeler ileri sürülebilir.

Böyle bir amaca itirazımız yok ancak; her konuda olduğu gibi, bu konudaki hizmette de bir öncelik olabilirdi.

Örneğin 50 yaş ve üstü insanların yerine, ilimizdeki bütün lise son sınıf öğrencileri rehber gözetiminde Çanakkale Şehitlikleri gezdirilerek Kurtuluş savaşının genç nesle anlatılması sağlanır, hem de milli ve manevi değerleri daha iyi öğrenmesine katkı sağlar.

Biz bu çalışmayı 1999 yılında Milli Eğitim Müdürlüğü olarak gerçekleştirdik. Lise son sınıf öğrencilerine Atatürk ve silah arkadaşları ile birlikte verdikleri Kurtuluş Savaşı mücadelesini yerinde görmeleri sağlanmış oldu.

Ancak bunun kadar önemli olan diğer husus ise; yakın çevremizi niçin tanıtmıyoruz?

Biz eğitimciler çocuklara konuları anlatırken; yakından uzağa, bilinenden bilinmeyene, somuttan soyuta gibi öğrenme ilkelerine dikkat ederiz.

Şehrimizin dibinde dünyaca ünlü PAMUKKALE var.

Hiç merak ettik mi acaba; ilimizdeki 180.000 öğrenciden kaç tanesi Pamukkale’yi gezdi?

Yine şehrimizin bitişiğinde yer alan MÖ 1. Yüzyılda kurulan antik Laodikeia kentini kaç lise öğrencisi gezdi? Bu eşsiz tarihi kent hakkında bilgi sahibi oldu?

Ayni şekilde; Hierapolis Antik Kenti, Yenice’de Tripolis Antik Kenti hakkında acaba öğretmen ve öğrencilerimiz ne kadar bilgi sahibi?

Dünyanın dört bir yanından gelen turistler ilimize ait bu önemli değerleri gezerken, biz gençlerimize burnumuzun dibindeki değerleri tanıtamıyoruz.

Bunun için diyorum ki; belediyelerimiz insanımıza, özellikle çocuklarımıza bir Eğitimci gözüyle baksın, öncelikle ilimizdeki eşsiz tarihi zenginlikleri çocuklarımıza anlatsın.

Önerim;
Pamukkale’yi görmeyen ilk ve orta öğretim öğrencisi kalmasın.

Laodikeia, Hiyerapolis ve Tripolis antik kentlerini görmeyen ortaöğretim öğrencisi kalmasın.

İline ve ülkene sahip çıkmak iyi bir tarih bilinciyle olur. Belediyelerimiz ister ise bu amacı çok iyi gerçekleştirebilir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Tülay Pay   -  Bağlantı 19 Ekim 2018, 02:21

Yazınızı şimdi tesadüfi gördüm ve okudum Bekir bey .Üç yıldır tarihi alanları gezmek ve buralarda bulunan desenleri kullanarak tasarımlar yapmak ,ülkemizin tanıtımına yardımcı olmak için başvuruda bulunuyorum fakat bir türlü gerçekleşmedi DETEKST

muhsin   -  Bağlantı 17 Ekim 2018, 09:38

yazınıza tamamen katılıyorum sizi tebrik ederim hislerime tercüman oldunuz

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı