REKLAMI GEÇ

İş dünyası Rus – Türk geriliminin tırmanmasını istemiyor

İş dünyası Rus – Türk geriliminin tırmanmasını istemiyor

Tekstilin en önemli merkezi olan Denizli’de, Rusya pazarı tedirginliği yaşanıyor. Siparişler bıçak gibi kesilirken, Laleli’ye de mal gönderen Denizlili sanayiciler, krizin akılcı yöntemlerle çözülmesini istedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Aralık 2015 Çarşamba, 11:55

Ferah IŞIK- Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)
Denizli iş dünyasında Rus-Türk geriliminin tedirginliği yaşanıyor. Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğin Denizli’de tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, 2014 yılının Ocak-Ekim ayları arasında Denizli’den Rusya’ya 25 milyon dolar, 2015 yılının aynı döneminde ise, 16 milyon dolar tekstil ihracatı yapıldığını söyleyerek, “Rus uçağının düşmesinden sonra ne kadar ihracat kaybının olduğunu şu anda bilmek mümkün değil. Rakamlar önümüzdeki aylarda netleşir” dedi.

denizli-is-dunyasi-rus--turk-geriliminin-tirmanmasini-istemiyor-ic-3

Rusya’daki Türk yatırımcıların belirsizlik yaşadığını dile getiren Keçeci, “Rusya ticari ilişkilerini yavaşlatarak sipariş ve sevkiyatları iptal etmeye başladı. Gelecekle ilgili belirsizlik var. Bavul ticaretinin merkezi olarak bilinen İstanbul’daki Laleli piyasasında Denizli’nin çok önemli yeri var. Orada serbest ticaret yapılırken, en önemli alıcılar da Ruslardan oluşuyor. Tekstil ticaretimizde eksilme olacaktır. Gelişmelerin tekstilin dışında da mermer, gıda başta olmak üzere bazı sektörlere darbe vuracağını düşünüyorum. İki komşu devlet, stratejik ortaklar bu sorunu en kısa zamanda çözmelidir” diye konuştu.

denizli-is-dunyasi-rus--turk-geriliminin-tirmanmasini-istemiyor-ic-2

KOCASERT: GÜMRÜKLERDE ZORLUKLAR ÇIKARIYORLAR
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert ise, endişeli bir bekleyişin söz konusu olduğunu söyleyerek, “Rusya’daki ekonomik kriz ve Rusya-Ukrayna krizleri döneminde bizim ihracatımızda azalma olmuştu. Üç yıldır ihracatımızda bir azalma vardı. Rusya bizim için biz Rusya için önemli pazarlarız. Soğukkanlı ve akılcı olunmalıdır. Gelişmeler ihracatımızı olumsuz etkileyecek. Raf ömrü uzun olan tekstil ürünleri, bir süre bekletilir. Büyük zarar olacağını düşünmüyorum. Şu anda gümrüklerde zorluklar çıkarıyorlar. Sipariş kontratları iptalleri henüz başlamadı. Ayrıca bu kriz tekstilden çok Denizli’de domates üreticileri ile ihracatçılarını etkileyecek. Zira, Denizli Rusya’ya önemli ölçüde domates ihracatı yapıyor. Siyasi, askeri krizler ayrı, ekonomi ayrı değerlendirilmelidir. İş dünyası olarak önümüzdeki günlerde tansiyonun düşmesini bekliyoruz” dedi.

denizli-is-dunyasi-rus--turk-geriliminin-tirmanmasini-istemiyor-ic-1

İLGERİ: AŞILAMAYACAK BİR KRİZ DEĞİL
Denizli’den Rusya’ya ihraat yapan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı olan tekstilci işadamı Süleyman İlgeri ise, Rus uçağının düşürülmesinde Türkiye’nin haklı olduğunu tüm dünyanın gördüğünü ve bunun Türkiye’nin elini rahatlattığını söyledi. Siparişlerde henüz iptal olmadığını, ancak gümrükte bekleyen TIR’lar olduğunu söyleyen İlgeri, “Olay bizim lehimize değil. Ruslar, düşen uçağı sürekli gündemde tutuyor, ortada kriz var. Ama aşılamayacak kriz değil. İşadamları olarak krizin çözüleceğine inanıyoruz. Ticarette Rusya bizim üçüncü partnerimiz. Rusya’daki alıcı firmalarımız, bir süre beklemede kalmamızı istedi. Yani, Rusya’ya göndermek için ürün hazırlamıyoruz” dedi.

denizli-is-dunyasi-rus--turk-geriliminin-tirmanmasini-istemiyor-ic

Öte yandan, Denizli’den Rusya’ya son olarak geçtiğimiz Cuma günü tekstil ürünü taşıyan bir TIR’ın yola çıktığı ve gümrükte bekletildiği öğrenildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı