REKLAMI GEÇ

1300 yıl sonra ayağa kalktı

1300 yıl sonra ayağa kalktı

Pamukkale ören yerinde bulunan antik tiyatronun sahnesinde 3 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Türkiye’de sahne binası restore edilen tek tiyatro olan Hierapolis Antik Tiyatrosu, 12 bin kişilik kapasitesi ile kültürel ve sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapmaya başladı.

/ DENİZLİHABER / 21 Haziran 2013 Cuma, 13:47

Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA)
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, antik tiyatroya giderek Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. Francesco D’Andira’dan restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. Francesco D’Andira, tiyatronun genç Roma dönemine kadar kullanıldığını, Hıristiyanlığın yaygınlaşması sonucu M.S. 5 ve 6’ncı yüzyıldan itibaren işlevini kaybettiğini, 7’nci yüzyılda meydana gelen depremde sahne binasının yıkıldığını aktardı.

D’Andira, “1960 yılında, İtalyan Kazı Heyeti burada çalışmalara başladı, biz devam ettirdik. Restorasyon çalışmalarında, depremde sahne binasına ait olan 3 bine yakın mermer blok ve mimari süsleme parçalarını tek tek inceledik. Yaptığımız incelemelerde sahne binasının üç katlı olduğunu belirledik. Restorasyonu da buna göre yaptık ve sahneye 256 metrekarelik daha yer kazandırdık. Restorasyon aşamasında en yeni teknikler kullanıldı. Restorasyon çalışmalarında yüzde 95 mevcut olan orijinal mimari malzemeler kullanıldı” dedi.

Vali Demir ise 2 bin 500 yıllık Pamukkale Hierapolis kentindeki 1800 yıllık Hierapolis Antik Tiyatrosu’nun mitolojik kabartmaları, görkemli sahne binası, oturma basamakları ile Akdeniz havzası içinde Roma dönemi tiyatroları arasında en özgün yere sahip olduğunu söyledi. Demir, “1300 yıl önce depremde yıkıldığı saptanan şaheseri ayağa kaldırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

serkan elmas   -  Bağlantı 3 Temmuz 2013, 11:30

muhteşem olmuş emeği geçenlerin ellerine sağlık,şu an restore edilmiş tüm antik tiyatrolar içinde bu kadar ince işçilikli motif kullanılanı yok,gönül isterdi ki bir kat daha restore edilsin…Denizli ve Türkiye için büyük bir kazanım.

ali akturk   -  Bağlantı 21 Haziran 2013, 16:51

Antik Tiyatronun sahne yapısının restore edilerek ayağa kaldırılmasında katkıları bulunan tüm kurum ve kişilere;başta T.C.Kültür Turizm Bakanlığımıza,Denizli Valisi Sayın Abdülkadir Demir beye,İl Özel İdaresi ve İl Genel Sekreteri Sayın Adem Oklu beye ve de özellikle antik tiyatronun sahne taşlarını yıllar önceden numaralandırmış; devamında restorasyonunda gece gündüz sıcak soğuk demeden çalışan Resteratör Arkeolog Haşim Yıldız bey ve beraberinde çalışan ekibin tüm üyelerine,il müze müdürlüğü yetkililerine canı gönülden teşekkür ederim.Ali Aktürk Pamukkale Turizm Derneği Başkanı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı