REKLAMI GEÇ

Lycus’ta 7 bin 500 yıllık ilk yerleşim bulundu

Lycus’ta 7 bin 500 yıllık ilk yerleşim bulundu

Eskihisar Mahallesi yakınındaki antik kent Laodikya’da yapılan kazı çalışmaları kapsamında Lycus Vadisi’nin (Çürüksu) en eski mezarları ve yerleşime ait yapı kalıntıları bulundu. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Lycus Vadisi’nin en eski yerleşim yerinin 7 bin 500 yıl öncesine kadar dayandığını bu yerleşim yerini de Anadolu’da yaşayan kavimlerin kurduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 17 Temmuz 2013 Çarşamba, 15:25

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)
Laodikya Antik Kenti’nde 11 yıldır Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından kazı çalışmaları yapılıyor. Antik kentte arkeoloji alanında önemli eserler bulunurken, tarihi yapılar da gün ışığına çıkartılıp, yapılan restorasyonlarla ayağa kaldırılıyor.

Antik kentte süren kazı çalışmaları kapsamında ‘Batı Mezarlığı’ olarak bilenen bölgede Lycus Vadisi’nin en eski mezarlığı ve yerleşim yeri ortaya çıkarıldı.

Bölgede titizlikle sürülen kazı çalışmalarında, insan figürlü kaplar, bronzdan saç iğneleri, tanrıça figürlü kaplar gibi 7 bin 500 yıl öncesine dayanan tarihi eserler de ortaya çıktı. Çıkan eserler, kayıtları yapıldıktan sonra Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi.

HEYECANLANDIRAN KAZI
Bulunan yerleşime ait yapı kalıntılarının oval bir mekan ve ‘Megaron’ diye adlandırılan dikdörtgen planlı yapı kalıntıları olduğunu belirten Prof. Dr. Celal Şimşek, yerleşim yerinin 7 bin 500 yıl öncesine ait olduğunu kaydetti.

ic1

Şimşek, Laodikya’nın Helenistik dönemden daha önce kurulduğunu hatırlatıp, “Antik kaynaklardaki bilgilere göre, Laodikya adından önce Rhoas ve Diospolis yani Zeus’un kenti adları biliniyordu. Rhoas adı tipik bir Anadolu adı olup, kentin ilk sakinleri dışarıdan değil, Anadolu’da yaşayan kavimler tarafından kurulduğunun ispatıdır. Lycus Vadisi’nin en eski yerleşim yerinin kalıntılarını bulmak bizi heyecanlandırdı” dedi.

Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Umay Oğuzhanoğlu Akay ise, en eski yerleşim yerinde çok titizlikle çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı