REKLAMI GEÇ

Hierapolis’i 300 yıl yaşlandıran buluntu

Hierapolis’i 300 yıl yaşlandıran buluntu

Hierapolis’te Cehennem Kapısı olarak adlandırılan Plutonium’da devam eden kazılar sırasında ortaya çıkan çift flüt çalan insan işlemeli vazo parçası, antik kentin bilinen yerleşim tarihini 300 yıl daha geriye götürdü. İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Francesco D’Andria, vazonun Hitit kültür medeniyetine ait olduğunu açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 24 Ekim 2013 Perşembe, 16:10

Vali Abdülkadir Demir, Vali Yardımcısı İsmail Soykan, İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu ve daire müdürleriyle birlikte Hierapolis Antik kentindeki kazı çalışmalarını inceledi.

Hierapolis Antik Kenti’nde, 2000 yılından beri kazı heyeti başkanlığını yürüten İtalya Lecce Üniversitesi’nden Ord. Prof. Francesco D’Andria’den kazı çalışmaları hakkında bilgi alan Vali Demir, geçmiş yıllarda bir ay gibi kısa bir zaman diliminde çalışmalar yapılırken,bu yıl kazı süresinin uzatıldığını vurguladı.
denizli-hierapolis-antik-kent-300-yil-yaslandi-ic-1

Hierapolis’te Cehennem Kapısı olarak anılan Plutonium Mağarası’ndaki kazı çalışmaları esnasında çok önemli eserler bulunduğunu belirten Demir, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Valiliği ve İl Özel İdaresi’nin destekleriyle devam eden kazılarda çok önemli eserler kazanıldı. Biliyorsunuz daha önce üç başlı köpek ve yılan heykelleri bulunmuştu. Son olarak da Afrodit heykeli bulundu. Plutonium buranın kutsal alanı ve kutsal alanda ayinler yapılıyor, dini törenler yapılıyor. Biz burasını yeniden eski haline getirmeyi düşünüyor ve turizme kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi.

AFRODİT HEYKELİ BULUNDU
Cehennem Kapısı girişini koruyan ve kangal köpeğini andıran üç başlı Kerberos ve yılan heykellerinden sonra Afrodit heykelinin bulunduğunu açıklayan Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. D’Andria, Hierapolis Plutoniumu’nun o dönemde “ölüler dünyasına geçit” olarak adlandırıldığını, burada aynı zamanda Afrodit heykelinin bulunduğunu söyledi.

Burada çeşitli tarihi eserlerin de gün ışığına çıkarıldığı bildiren D”Andria, “Ayrıca burada küçük küçük kandiller de bulduk. Bu kandillerin sayısı oldukça fazla. Bu da gösteriyor ki insanlar burada, adaklarını adayıp, zehirli gazın çıktığı alanda kandillerini yakıyordu. Kandillerin üzerindeki siyahlıklar bunların yakıldığının da göstergesi. Kandillerin yanması ise dualarının kabul olduğunun göstergesi olarak kabule diliyordu. Bu bizim için önemli bir ritüeldir” diye konuştu.
denizli-hierapolis-antik-kent-300-yil-yaslandi-ic

HİERAPOLİS 300 YIL YAŞLANDI
Ord. Prof. Dr. D’Andria, Plutonium Mağarası kazılarında Hitit medeniyetine ait üzerinde çift flüt çalan insan figürünün bulunduğu vazo parçasının da Hierapolis için önemli bir veri olduğunu belirterek, “Biz, Hierapolis’in 3. yüzyılda kurulduğunu biliyorduk. Ancak bulduğumuz bu parça Hierapolis’in geçmişini 300 yıl geriye götürdü” dedi.

6. YÜZYILDA ŞİFA DAĞITIYORDU
Hitit dönemine ait olan vazo parçası üzerindeki biri doğru, diğeri boynuz şeklinde iki flüt çalan insan figürü hakkında da bilgi veren Ord. Prof. Dr. D’Andria, şunları söyledi:
“Hitit döneminde çift flütü yalnızca Kibele rahipleri çalardı. Bu vazo parçası da gösteriyor ki, Hierapolis’in geçmişi M.Ö 3. yüzyıl değil M.Ö 6. yüzyıla kadar gidiyor. O dönemlerde Hierapolis’e tüm Lycus Vadisi’nden insanlar buraya şifa bulmak için geliyorlarmış. Tıpkı bugün olduğu gibi.”

Yorumlar

Bahri   -  Bağlantı 25 Ekim 2013, 10:01

Haberden daha çok “ahura mazda” nickli okurun yorumları daha hoşuma gitti…

ahura mazda   -  Bağlantı 24 Ekim 2013, 22:30

Güzel gelişme, Laodikya Hitit kalıntılarına rastlandı, buda oranın antik yunan olmadığı dolayısı ile uyduruk Jesus tanrısının sonradan yerleşke kurduğu açıklanıyor, söyleyin Yunan Ortodoks papaz Bartelemosa , şehrimize bir hada istavroz çıkarmaya gelmesin, Hititlerin Anadoluya yerleşke kuran ön-türkler olduğu biliniyor…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı