REKLAMI GEÇ

Tripolis’te kazı çalışmaları hızlı ilerliyor

Tripolis’te kazı çalışmaları hızlı ilerliyor

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Tripolis antik kentinde basına özel bir sabah kahvaltısı verdi. Demir, Tripolis’teki kazı çalışmalarını hızlandırmak için Laodikya modelini uyguladıklarını, çalışmalarda kısa sürede önemli ölçüde mesafe alındığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 29 Ağustos 2013 Perşembe, 13:36

YAŞAR TOK
Buldan ilçesine bağlı Yenicekent kasabası sınırları içinde yer alan Tripolis antik kenti, bu sabah kalabalık bir misafir grubunu ağırladı. Denizli Valiliği tarafından basına verilen sabah kahvaltısına, Vali Abdülkadir’in yanı sıra Ak Parti Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci ve Mehmet Yüksel, PAÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Bilal Söğüt, Laodikeia Kazı Başkanı Prof.Dr.Celal Şimşek, İl Kültür Müdürü Mehmet Korkmaz, Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, Buldan Kaymakamı Hacı Uzkuç, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik ile Yenicekent Belediye Başkanı katıldı.

ic-1

Kahvaltı sonrası kazı bölgesini basın mensupları ile birlikte gezen Vali Demir ve beraberindeki heyet, son kazı sezonunda ortaya çıkarılan alanlara ilişkin Kazı Başkanı Yard.Doç.Dr Bahadır Duman’dan bilgi aldı.

ZEYBEKCİ: PAÜ ARKEOLOJİDE BİR NUMARA OLMALI
Gezi sırasından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ak Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, “Buraya PAÜ arkeoloji bölümünün yaptığı kazı çalışmalarını görmek için geldik, kazı çalışmalarından çok güzel sonuçlar elde edildi, ben bunları ülkemiz adına çok güzel fırsatlar ve zenginlikler olarak görüyorum. Bunların tamamı kültür ve tarih turizmine açıldığında çok güzel bir anlam ifade edecektir. Ardından da biz Pamukkale Üniversitesi’nin dünyada arkeolojide bir numara olmasını hedefliyoruz” dedi.

ic-2

YÜKSEL: İNANÇ TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ
Ak Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel ise “Denizli sanayisinin yanında turizm ve kültür zenginlikleri ile bölgemizin önemli illerinden bir tanesi. Bu zenginliklerin yanında bir de ilk defa Türkiye’de, Kültür Turizm Bakanlığı, Üniversitemiz ve Belediyemizin ortak girişimleri ile Laodikeia’da bir kazı hareketi başlatıldı. Bu örnek çalışma çok kısa sürede başarılı oldu. Aynı yöntemle yapılan çalışma şimdi de Tripolis antik kentinde devam etmektedir. Tripolis Antik kentinde yapılan bu kazılar ülkemiz turizmine, kültürüne ve inanç turizmine büyük zenginlik kazandıracaktır” açıklamasını yaptı.

ic-5

VALİ DEMİR: KESİNTİSİZ KAZI HEDEFLENİYOR
Tripolis antik kentinde yapılan gezinin sonunda Vali Abdülkadir Demir, kazı alanı ve Denizli turizmi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Denizli de bulunan ören yerlerinde 19 antik şehir ve 100’ün üzerinde mimari eser bulunduğunu belirten Demir, Troplis’in bu kentler içinde özel bir anlama sahip olduğunu söyledi. Tripolis’te geçmiş yıllarda yapılan kazılara değinen Vali Demir, bu kazı çalışmalarının kesintili ve verimsiz olmasına geçen yıl son verdiklerini ve 2012 yılı Nisan ayında Bakanlıktan Müze kazısı statüsü içinde izin aldıklarını açıkladı.

“LAODİKEİA ÖRNEĞİNİ UYGULUYORUZ”
“Bu izin doğrultusunda PAÜ Arkeoloji Bölümünden hocalarımızın katılımıyla bir kazı çalışması başlattık” diyen Demir, “Normalde buradaki kazı başkanımızın Doçent ve üzeri bir akademik kariyere sahip olması gerekiyordu. Ancak onu bekleyecek zamanımız yok, biz elimizde olan yetişmiş arkadaşlarımızla bu çalışmayı başlattık. Kazı başladıktan sonra önemli olan bunun sürdürülmesi. Laodikeia bu konuda başarılı bir örnekti. Aynı örneği burada uygulayarak çalışmayı devam ettiriyoruz. Tüm ödenekleri sağladık. Geçen yıldan bu yana geldiğimiz noktayı görüyorsunuz. Geçen yıl bu zamanlar buraya yaptığımız ziyarette, agoranın 2013 yılı sonunda turizme açılacağını söylemiştik. Bu hedef şimdilik yüzde elli aşılmış durumda. Bu demektir ki, bu yılın sonuna kadar kazı çalışmaları devam edecek, agoranın kazı ve restorasyonu tamamlanarak turizme açılacak hale gelmiş olacaktır” açıklamasını yaptı.

BÖLGENİN ZEUGMA’SI
Yapılan çalışmalarda çok önemli bir durumun ortaya çıktığını vurgulayan Vali Demir, “Burada erozyon sonucu tüm mimari yapılar korunmuş durumda. Bu bizim için diğer antik kentlerimizde olmayan bir avantajdı. Dolayısıyla bu durum işimizi çok kolaylaştırdı. Agora dışında başka mimari yapılar ortaya çıktı, ayrıca kentin ana yapısı dışında çok önemli bir buluntuya rastlandı. Yapının zemininde tıpkı Zeugma’da olduğu gibi hiç bozulmamış bir mozaik ortaya çıktı. Bu mozaik bölgede bulunan pek çok örneğinden daha güzel ve korunmuş durumda, yapının kalan kısımlarındaki kazı çalışmalarına devam ediliyor” dedi.

ic-3

İKİ YILDA 1 MİLYON 500 BİN TL ÖDENEK
Kazı bölgesinin şimdiki hedefine ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Abdülkadir Demir, “Öncelikli hedefimiz mozaikli yapıdaki kazı ve restorasyon çalışmalarını devam ettirmek. Ayrıca başka bir galerili agora alanı var, o da önümüzdeki yıllarda ortaya çıkarılacak. Bu çalışmalar için biz nasıl bir kaynak sağladık? Bildiğiniz gibi iki temel kaynak var. Birisi Kültür ve Turizm Bakanlığının sağladığı kazı kaynağı. 2012 için 150 bin, bu yıl için ise 100 bin TL kazı ödeneği geldi. Bunun yeterli olmayacağını biliyoruz. Denizli Valiliği olarak yüzde 10’luk emlak katkı paylarından buranın kazı ve restorasyonu için geçen yıl 350 bin lira, bu yıl için ise 893 bin lira kaynak sağladık. Toplamda iki yıl için 1 milyon 200 bin lira, Bakanlık kaynakları ile birlikte ise 1 milyon 500 bin liralık bir ödenek vermiş oluyoruz. Burada 35 işçi, 10 akademik personel ve 20 öğrenci çalışıyor, bir vinç kiralandı, teknik ve personel anlamında ihtiyaçların tamamı sağlandı. Bizim iddiamız şu, burası Pamukkale ile Buldan arasında çok kritik bir noktada. Hemen 20 km ileride Güney Şelalesi var. Bu kadar değerin ortasında bir yer. Sonuç olarak Denizli ve Buldan arasındaki böyle bir turizm alanı, Karahayıt’ta düşünülen termal turizm merkezi açısından da son derece önemli” diyerek, kent turizmi açısından Tripolis antik kentinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

ic-4

TRİPOLİS KAZILARININ KISA SERÜVENİ
Tripolis antik kenti üzerine 1990’lı yıllardan beri yapılan kazı çalışmaları kesintili olarak 2005 yılına kadar devam etti. Ancak bu kazılar düzenli arkeolojik kazı değil, çoğunlukla kurtarma ya da araştırma amaçlı sondaj kazıları olageldi. Çeşitli zamanlarda yapılan yüzey araştırmalarına şimdiki Teikhos kazı başkanı Neşe Atik başkanlık etti. Kentin mimari, yerleşim ve topografik özellikleri belirlendi. Yapılan tüm çalışmalara Denizli Müze Müdürlüğü başkanlık etti.
2006 yılında, Denizli Müzesi başkanlığında ve Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yard.Doş.Dr.Aytekin Erdoğan’ın bilimsel danışmanlığında yeniden başlayan kazılar üç yıl devam etti. 2009 yılında Kazı başkanlığı uhdesini alamayan Erdoğan, kazıları bıraktı ve üç yıl boyunca bölgede kazı yapılmadı. 2012 yılında Müze müdürlüğü uhdesinde başlayan son kazılara, PAÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Bahadır Duman danışman olarak atandı. Halen Yard Doç.Dr.Bahadır Duman’ın bilimsel danışmanlığında devam eden kazılara Denizli Müze Müdürlüğü başkanlık ediyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı