REKLAMI GEÇ

2 bin yıllık kapalı pazar yeri

2 bin yıllık kapalı pazar yeri

Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı Yenicekent Belde sınırları içerisinde bulunan Tripolis Antik kentinde 2 bin yıl öncesine ait kapalı pazar yeri gün yüzüne çıkartılarak ziyarete açıldı.

/ DENİZLİHABER / 15 Aralık 2013 Pazar, 16:29

ŞENGÜL BOZ
Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman’ın kazı heyeti başkanlığını yürüttüğü Denizli’nin Buldan İlçesi’ne bağlı Yenicekent Belde sınırları içerisinde bulunan Tripolis Antik ketinde kazılar devam ediyor. Denizli Valiliği, İl Özel İdaresi ve Kültür Bakanlığı’nın destekleriyle 12 ay kazı çalışmalarının devam ettiği Tripolis Antik Kenti’nde 2 bin yıl öncesine ait kapalı Pazar yeri gün yüzene çıkartılarak restorasyonu tamamlandı.

ORİJİNAL TAŞLARI KULLANILDI
Deprem ve toprak kayması sonucu toprak altında kalan Tripolis antik kentinde, ortaya çıkartılan 2 bin yıllık pazaryerinin restorasyon çalışmalarında orijinal taşların orijinal yerlerine konulduğunu vurgulayan Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman  Pazar yeri 500metrekarelik kapalı alana sahip olduğunu belirtti.

“EN GENİŞ KAPALI ALAN”
Tripolis Antik Kentteki kazı çalışmalarını yerinde inceleyen ve 2 bin yıl öncesine ait kapalı pazar yerini gezen Vali Abdülkadir Demir, 2013 yılının Denizli için antik kentler yılı olduğunu söyledi.
Laodikya’da başlayan ve İtalyan kazı başkanlığında devam eden Hierapolis antik kenti ile devam eden 12 aylık kazı çalışması uygulamasının Tripolis’te de başlattıklarını belirten Vali Demir, “Tripolis antik kenti, sivil mimarisi, dokuması ve yaylası ile önemli bir yerleşim yeri olan Buldan ilçemizin sınırları içerisinde olmasından dolayı bizim için çok önemli. Tripolis 15 yıl talihsiz bir kazı dönemi geçirdi” dedi.

Kültür Bakanlığı’nın müze kazısı onayı ile çalışmalar yeniden başladığını ve bölge için önem taşıyan 2 bin yıllık kapalı Pazar yerinin restorasyonunun tamamlandığını söyleyen Vali Demir, 2 bin yıllık antik Agora denilen antik pazar yerinin temizliği ve restorasyonu tamamlandı. Kemerli bir yapı olan ve 30,40 metreden oluşan 500 metre uzunluğundaki kapalı pazar yeri, bölgede en geniş kapalı alan olmasından dolayı ayrıcalıklı. Bölgemizdeki o döneme ait antik kentlerin hiçbiri, bu büyüklükte kapalı alana sahip değil. O nedenle bizim için önemli. Ayrıca erozyondan dolayı toprak altında kalan kentte çok iyi muhafaza edilmiş O nedenle toprak altından çok sağlıklı malzemeler çıkıyor olması da Tripolis’i ayrıcalıklı kılıyor” diye konuştu.

“ÖDENEK SORUNU YOK KAZIYA DEVAM”
Denizli’de 6 antik kentte kazı çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Vali Abdülkadir Demir, ödenek sorununun olmadığını söyledi. Demir, şunları söyledi: “Kazı çalışmaları devam eden 6 antik kenttin, 2014 yılında bütün ödenekleri hazır. Arkadaşlarımızı hiç durmadan çalışın diye yönlendiriyoruz. Bütün planlamalar tamam. Beycesultan Antik Kentindeki kazıları en eski yerleşim yeri olmasından dolayı önemsiyoruz. Tabea Antik kenti kazı çalışmaları ihale aşamasında. Amacımız Denizli’ye gelen turistlerin ziyaret edecek alanları çoğaltmak.”

Yorumlar

20denizli   -  Bağlantı 16 Aralık 2013, 15:15

denizlideki tarihi yerleri yıkmak isteyenler galiba burayada yakında göz dikerler yıkarlar yusuf batur kız meslek ulu camii örnektir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı