REKLAMI GEÇ

Hades’in üç başlı köpeği bulundu

Hades’in üç başlı köpeği bulundu

Denizli’nin UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan ‘beyaz cennet’i Pamukkale’nin Örenyeri’nde bulunan antik Hierapolis kentinde Cehennem Kapısı olarak adlandırılan alanda yapılan kazı çalışmalarında, ölülere hükmeden yer altı tanrısı Hades’in bekçisi olarak bilinen üç başlı köpek Kerberos ve yılan heykelleri ortaya çıkarıldı. İtalyan kazı heyeti tarafından yürütülen çalışmalarda ortaya çıkarılan mermer heykeller Pamukkale Arkeoloji Müzesi’nde korumaya alındı.

/ DENİZLİHABER / 13 Ekim 2013 Pazar, 13:50

Osman Nuri BOYACI- Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)
Antik Hieropolis kentinde Roma Dönemi’nde hayvanların kurban edildiği, yer altı termal kaynak sularından çıkan karbondioksit nedeniyle Cehennem Kapısı olarak adlandırılan bölgede yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarında önemli iki heykel gün yüzüne çıkarıldı. Hıristiyanlığın kabulüyle Bizans döneminde mermer bloklarla kapatılan Plutonium’daki Cehennem Kapısı’nın bulunduğu alan iki metre derinliğinde kazılıp, mermer bloklar vinçle kazldırılınca Yunan mitolojisinde ölülere hükmeden yer altı tanrısı Hades’in bekçiliğini yapan üç başlı köpek Kerberos’un 130 santimetre yüksekliğinde mermer heykeli bulundu. Cehennem Kapısı’nın sağında Kerberos heykeli bulunurken, kapının solunda ise Hades’in simgelerinden olan yılan heykeli de ortaya çıkarıldı.

130 SANTİMETRE BÜYÜKLÜĞÜNDE
Denizli’de arkeoloji camiasında heyecan uyandıran 130 santimetre uzunluğundaki mermer Kerberos heykeli ve yılan kabartması Pamukkale Arkeoloji Müzesi’nde koruma altına alındı. Hades’in kutsal alanı olarak adlandırılan bölgede bulunan iki heykel de koruma altına alındı. Heykellerin M.S. 1 Yüzyıl’a ait olduğu tespit edildi. Çok tanrılı dönemde Karanlıklar Ülkesi’ne geçiş yeri olarak adlandırılan ve Hades’in Cehennem Kapısı olarak bilinen alanda İtalyan arkeolog Francesco D’Andraia başkanlığında yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar sürdürülerek tamamlanması hedefleniyor.

ÜZERİ KAPATILINCA KORUNDU
Pamukkale’ye giderek bulunan heykelleri inceleyen Denizli Valisi Abdülkadir Demir, izlerine bu yılan başlarında rastlanan Plutonyum’un ortaya çıkarılması için tüm olanakları seferler ettiklerini söyledi. Demir, İtalyan heyet tarafından Cehennem Kapısı olarak adlandırılan kutsal alanda yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulguların ortaya çıkarıldığını belirterek, “Pamukkale’de yürütülen çalışmaların en önemlilerinden bir tanesi de cehennem kapısı olarak bilinen plutonyumun ortaya çıkarılmasıydı. Cehennem kapısının sadece bir taşı bulunmuştu. Bu yı lda oradaki işin önemi görülerek İtalyan ekibe ilgili destek verildi. Çok önemli çalışmalar yapıldı. İki metrelik alana girildi, havuz çıktı. Çok önemli eserler ortaya çıkarıldı. Burası kutsal sayılan bölgeydi. Kurbanlar, özel törenlerle yapılıyordu. Daha sondaki dönümde burayı uygun görülmedi ve üzeri kapatıldı. Üzeri kapatılırken çok önemli eserlerin içeride kaldığı yapılan çalışmalarla ortaya çıktı. Çalışmalarda Hades’in bekçisi üç başlı kangal köpeğinin heykeli, bir yılan bulundu, diğer eserler de ortaya çıktı. Bunlar bölgemiz açısından çok önemli eserler. Özellikle plutonyum arkeoloji tarihine geçmiş oldu” dedi.

‘DÜNYANIN EN İLGİNÇ YERLERİNDEN BİRİ OLACAK’
Bulunan heykeller hakkında bilgi veren arkeolog Haşim Yıldız ise, Hades’e ait kutsal alanın Anadolu’daki antik kentler içerisinde en önemli yerlerden biri olduğunu söyledi. Yıldız, “Plutonyum olarak adlandırılan kutsal alan şu anda bilinen en önemli yer. Kapısının iki yanında cehennem köpeği dediğimiz Kerberos ve Hades’in simgesi olan yılan bulunuyor. O alan Hades’e boğa kurban etmek için kullanılıyor. Orada fay kırığı var, su çıkıyor bol miktarda karbondioksit var. Törenle boğa getiriliyor, giriş kısmından içeri sokuluyor. Boğa karbondioksit gazıyla ölüyor. Töreni izlemek için de oturma kademeleri var. Kazı ve restorasyon çalışmaları bittikten sonra Kerberos, yılan, giriş kapısı tamamen açığa çıkarıldıktan sonra dünyadaki en ilginç yerlerden biri olacak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı