REKLAMI GEÇ

İşte mitolojide Athena

İşte mitolojide Athena

Athena Yunan Mitolojisinde inanışa göre akıl, sanat, strateji, barış tanrıçası olarak bilinir. Eski Roma mitolojisinde ise Minerva ismi ile anılır.

/ DENİZLİHABER / 12 Haziran 2012 Salı, 15:00

Babası Tanrıların başı Zeus, annesi ise Zeus’un ilk karısı olarak bilinen Hikmet Tanrıçası Metis’tir. Sembolleri kalkan, mızrak, zeytin dalı ve baykuştur. Mızrak savaşı,zeytin dalı barışı, baykuş da bilgeliği temsil ettiğine inanılır.
Athena, Atina kentinin baş tanrıçası ve koruyucusudur, kent ismini de oradan almıştır. Athena ve sembolize ettiği karekterler birçok kültürde benzer formlarda bulunur.

Ayrıca Truva savaşında Akhaların yardımına koşup tahta atın yapılmasına yardım ettiğine inanılır. Bir başka inanış ise Athena aegis üzerinde, değişik süslemelerle birlikte Medusa’nın başının resmi bulunduğu özel bir kalkan taşıdığı ve Bu kalkanın önünde en güçlü ordular bile bozguna uğradığıdır.
Athena birçok bakımdan Kır Tanrıçası Artemis’in karşıtıdır. Athena’nın Yunan uygarlığı öncesinden gelen bir tanrıça olduğu ve daha sonra Yunanlılarca benimsendiği sanılır.

Ama Yunan ekonomisi, Minos uygarlığından farklı olarak önemli ölçüde askerî temele dayandığı için, Athena başlangıçtaki evcil işlevlerini korumakla birlikte giderek bir Savaş Tanrıçası’na dönüşmüştür.
Savaşın, kaba güç yönünü simgeleyen savaş tanrısı olarak bilinen Ares yerine strateji ve zeka yönünü temsil eden Athena, bu açıdan Ares’ten ayrılır.

Tanrıça Athena Herkül, Perseus, Odysseus gibi bir çok kahramana yardım etmiştir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı