REKLAMI GEÇ

Laodikya’da 1700 yıllık lale motifli mozaik bulundu

Laodikya’da 1700 yıllık lale motifli mozaik bulundu

Laodikya antik kentinde kazı çalışması yapan PAÜ’lü bilim adamları Holandayla özleşen lalenin, Anadolu’da bin yıllar öncesinde yetişen bir çiçek olduğunu belgeleyen kalıntılara ulaştı. Prof. Dr. Şimşek ve ekibi, lale motifli mozaik zemin buldu.

/ DENİZLİHABER / 30 Haziran 2012 Cumartesi, 11:56

Denizli’nin 5 kilometre uzağında bulunan antik Laodikya kentinde kazı ve restorasyon çalışmaları sürürken, bulgular tarihe ışık tutmaya devam ediyor.

2 yıl önce Laodikya Kilisesi’ndeki kazılar esnasında bulunan 1700 yıllık mozaik tabakanın yanında süren çalışmalar esnasında mozaik üzerine işlenmiş lale figürü bulundu. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “1700 yıl öne insanlar bilmediği bir bitkinin kabartmasını yapamaz, resmini çizemez; mozayike işlemez. Demek ki, o dönemde Denizli yöresinde lale vardı. Vardı ki, Laodikyalılar kutsal saydıkları lale bitkisini mozaik üzerine işlemiş” dedi.

İsmi Hollanda ile özdeşleşen lale bitkisinin 1700 yıl önce Denizli bölgesinde yetiştirildiği ve bilindiği Laodikya kazı ve restorasyon çalışmalarındaki bir bulguyla ortaya çıktı. 2010 yılında Laodikya Kilisesi’ndeki kazılarda mozaik tabaka bulundu. Büyük heyecan yaratan bu buluşun ardından, mozaik tabakanın olduğu yer de restorasyon çalışmalarına başlandı.

Kazı heyeti, mozaik tabakanın olduğu yer de bu kez mozaik üzerine işlenmiş lale figürü buldu.  Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, lale figürünün bulunmasının basit bir olay olmadığını, tarihe ışık tuttuğunu söyledi. Şimşek,  “Bu buluş lalenin Anadolu bitkisi olduğunu gösteren önemli bir kanıttır. Lale, antik çağda da, saflık, temizlik, kutsal ruh, zenginlik ve Hz. Meryem’i temsil ediyordu. Günümüzde de, gerek Hıristiyanlar gerekse Müslümanlar için kutsal sayılan bir bitkidir. Hollanda’ya lale bitkisi 16.yüzyılda Anadolu’dan gitmiştir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı