REKLAMI GEÇ

Laodikya’da 7. yüzyıla ulaştılar

Laodikya’da 7. yüzyıla ulaştılar

Denizli yakınlarında bulunan Laodikya Antik Kenti’nde yürütülen kazıların başkanlığını yapan Prof. Dr. Celal Şimşek, yılın 12 ayı kazı ve restorasyon çalışması süren kentte, 7. yüzyılda yıkılan sütunlara ulaştıklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Mart 2012 Perşembe, 13:33

Celal Şimşek, Anadolu’nun en eski 7 kilisesinden birine sahip Laodikya Antik Kenti’nde sergilenebilecek nitelikteki 3 binin üzerindeki esere her geçen gün yenilerinin eklendiğini belirtti. Yılın her döneminde kazı ve restorasyon çalışması yapılan tek alanın Laodikya olduğunu dile getiren Şimşek, kış şartlarının ağır geçmesinden dolayı çalışmaların restorasyon şeklinde sürdüğünü, kazılara ise dün başlayabildiklerini ifade etti. Şimşek, 2012 yılında en büyük hedeflerinden birinin, “Kutsal Alan Portiği” diye adlandırılan kısımda hem kazı hem de restorasyon çalışmalarını bir arada yürütmek olduğunu vurguladı.

Antik kentin M.S 494’deki depremden sonra terk edildiğini, 7. yüzyılda ise bölgede kalan sütunların yıkıldığını belirten Prof. Dr. Şimşek, bu sütunları yıkıldığı şekliyle bulduklarını bildirdi. Şimşek “Yeni dönemde 250×100 metrelik bir alanda kazı çalışmalarına başladık. Burada dünyadaki kutsal alan sütunlarının en yükseklerine ulaştık. Bu, büyük bir şans. Çünkü bu portikteki sütunlar üst yapı malzemeleriyle 11 metreyi buluyor. Haziran ayı itibarıyla 20’ye yakın sütunu dikmiş olacağız” dedi. Şimşek “Bu yıl itibarıyla Laodikya’yı dünyada çok iyi tanınan, gezi programlarına dahil edilen bir antik kent haline getirmek istiyoruz. Kutsal Laodikya Kilisesindeki çalışmaları hemen hemen tamamlamış durumdayız. Onun da 2012 yılı sonunda açılışını gerçekleştirmek istiyoruz. Ayrıca yıkılmış haldeki alanları bilgisayar ortamında ayağa kaldırma çalışmalarımız da sürdürülüyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı