REKLAMI GEÇ

“Pamukkale’yi özerk bir yapı yönetsin”

“Pamukkale’yi özerk bir yapı yönetsin”

Pamukkale gelirlerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından el konularak işletmesinin TÜRSAB’a verilmesinin ardından, siyasi cepheden yapılan “Pamukkale Büyükşehir’in olmalı” açıklamalarına, farklı bir yaklaşım geldi. Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci, “Pamukkale büyükşehirin olmasın. Tüm kurumları kapsayan özerk bir yapı tarafından yönetilsin. Gelirleri Denizli’de kalsın, Pamukkale için harcansın” dedi.

/ DENİZLİHABER / 14 Ocak 2014 Salı, 11:02

Pamukkale’nin işletmesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB) verilmesinin ardından başlayan tartışmalara Mimarlar Odası Denizli Şubesi de katıldı.  Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, “Pamukkale’nin işletmesinin Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi için girişim başlattık” açıklamalarının ardından yönetim kurulu adına açıklama yapan Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci, Pamukkale’nin bugüne kadar İl Özel İdaresi tarafından yönetildiğini, gelirlerin yasının bakanlığa gönderildiğini, yarısının da yatırımlar için kullanıldığını hatırlattı. Zeytinci, “Gelir bakımından Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi ve Efes Ören Yeri’nin ardından Türkiye’de dördüncü sırada bulunan Pamukkale’deki yüksek gelir her dönemde kurumlar arasında tartışmalara neden olmaktadır” dedi.

Pamukkale’nin gelecek nesillere gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için, koruma, kullanım, yorumlama, bilgilendirme ve sunuma kadar farklı uzmanlık alanlarını bir araya getiren çalışmalar yapılması gerektiğine işaret eden Zeytinci, bunun için de tüm paydaşların söz sahibi olduğu özerk bir yönetim oluşturulması gerektiğini ifade etti. Zeytinci, “Kültürel miras yönetimi bu çalışmaların bir sistematik çerçevesinde ele alınmasını gerektirmektedir. Bunlara ilişkin düzenlemeler ve sistemler ICOMOS, UNESCO gibi uluslararası kuruluşlar tarafından tanımlanmaktadır. Pamukkale’nin idaresi; merkezi yönetim, yerel ölçekte belediyeler, planlama otoriteleri ve ilgili kurumlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Ülkemizde, Kültürel mirasın yönetiminde şimdiye kadar tek hakim ses konumunda olan devlet, demokratik bir yönetim biçimi olarak, bunu ilgili kurumlar, yerel yönetimler, turizmciler ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile mutlaka paylaşmalıdır. Kültür mirası yönetiminin, sadece tek elden ve merkezi yürütme organları tarafından yerine getirilmesi söz konusu değildir” dedi.

İNGİLTERE ÖRNEĞİ
Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültürel miras yönetiminden doğrudan ve tek elden sorumlu olduğunu belirten Zeytinci, “Örneğin; İngiltere’de resmi adıyla İngiltere Tarihi Yapı ve Anıtlar Komisyonu olarak bilinen English Heritage, bağımsız yetkilere sahip özerk bir bakanlık kuruluşu olarak kültürel miras gerçekleştirir. Tamamen bağımsız ve özel bir yasa ile kurulmuş olan ve kar amacı gütmeyen vakıf statüsündeki, ‘’Ulusal Vakıf’’ İngiltere’de birçok miras alanının korunması ve yönetilmesinden sorumludur. Pamukkale’den elde edilen gelirler, öncelikle kamulaştırma başta olmak üzere Pamukkale için kullanılmalıdır. Pamukkale koruma amaçlı imar planında ve daha önce bu alan özelinde yapılan tüm Pamukkale ye ait çalışmalarda Pamukkale’ye özgü, özel bir işletim modelinin hayata geçirilmesi yönünde kararlar alınmıştır” dedi.

Yorumlar

Öğrenci   -  Bağlantı 14 Ocak 2014, 19:45

Her gün bir siyasi yada kamu kuruluşlarının yetkilileri ve hatta meslek odaları Pamukkale şunda olmalı burda kalmalı diyor.Haklılar elbette Pamukkale Denizli de kalmalı Türsab Veya Bakanlığın elinde olmamalı ancak bunu Turizmcilere yani Turizm Öğrencilerine ve Akademisyenlerine niye sormuyorlar yada o Öğrencilerin fikirlerini gazeteciler neden almıyorlar!!!! Neden Turizmciler vasıtası ile Bakanlığa mail yağmuru tweet yağmuru başlatılmıyor….

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı