REKLAMI GEÇ

Pamukkale ve Laodikya, yeniden toplu ihalede

Pamukkale ve Laodikya, yeniden toplu ihalede

Pamukkale ve Laodikya’yı da kapsayan 376 örenyeri için Kültür Bakanlığı yeniden “Müze ve Örenyerleri Gişelerinin Kiraya Verilmesi İşi İhalesi”ne hazırlanıyor. İhale için yeni tarih belirlendi. 22 Kasım 2016 tarihinde “pazarlık usulü” ile yapılacak ihale, tahmini 965 milyon lira muhammen bedel üzerinden olacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Kasım 2016 Pazar, 15:13

YAŞAR TOK
Örenyeri gişelerinin kiraya verilmesi işi için 22 Kasım 2016 tarihinde yapılacak yeni ihaleyle kazanan firma, her iki örenyeri gişesini de 5 yıl süreyle işletme hakkını kazanmış olacak. 1 Ocak 2017 tarihinde başlayacak olan süre, 31 Aralık 2021 tarihinde sona erecek.

Daha önce Pamukkale ve Laodikya antik kent giriş gişelerini de kapsayan Kültür ve Turizm Bakanlığı ihalesi 7 Eylül tarihinde yapılmış, ancak ihaleye katılımın olmaması nedeniyle 19 Eylül tarihinde ihale iptal ilanı yayınlanmıştı. Aynı ören yerlerinde bulunan 181+5 adet ticari alan için de 21 Eylül 2016 tarihinde ayrıca ihale edileceği duyurulmuştu.

Yeni ihale duyurusu için 10 Ekim 2016 tarihinde yapılan ilanda belirtilen muhammen bedel 887.228.270,41-TL ve geçici teminat tutarı 26.616.848,11-TL olarak belirlendi, 07 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan bu karar, Bakanlık sitesinden 13 Ekim tarihinde duyurulan ilanla değiştirildi. Yeni karar göre muhammen bedel 965.002.937,93-TL, geçici teminat tutarı ise 28.950.088,14-TL olarak düzeltildi.

pamukkale-laodikya-ihale-1

Bakanlık ihale duyurusundan açıklandığı üzere ören yerleri ihale işi, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 51. Maddesinin (g) Fıkrası uyarınca pazarlık usulü ile yapılacak.

ÖNCEKİ İHALEDE DANIŞTAY GÖRÜŞÜ
Ören yerleri ihalesi ile ilgili olarak yaşanan yasal sorunlar 2010 tarihine kadar geri gidiyor. O tarihte dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapılan ihale ile Türkiye’nin önde gelen 48 örenyeri Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB) verilmişti. Bu işlem Danıştay tarafından ihalenin kamu yararı öncelikli olduğundan dolayı “Devlet İhale Kanununa göre değil, Kamu İhale Kanununa göre” yapılması gerektiği görüşü nedeniyle Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Danıştay görüşü ve İdare Mahkemesi kararı aynı Bakanlık tarafından, sürecin 31 Aralık 2016 tarihinde tamamlanacağı ve bu süre zarfında kamu zararı yaşanacağı gerekçesiyle uygulanmamıştı.
Bu kez yapılan ihalenin yine aynı biçimde Devlet İhale Kanununa göre yapılıyor olması, hukukçular nezdinde soru işaretleri oluşmasına sebep oldu.

pamukkale-laodikya-ihale-2

DENİZLİ NE KAZANACAK?
Pamukkale ve Laodikya’nın toplu ihaleye çıkması, ören bölgelerinin yerel yönetimlerce işletilmesini önlüyor. Daha önceleri defalarca tartışılan bu konu, son olarak Pamukkale merkez ilçe Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin’in “taşeron şirket olmaya razı” olduğu demecine konu olmuştu. Örenyeri işletmesini istediklerini yaklaşık iki yıldan beri müteaddit defalar dile getiren Gürlesin, Bakanlığın 7 Eylül tarihli toplu ihale duyurusundan sonra, “gerekirse ihaleyi alan şirketten alt işletmeci olarak devralabilecekleri” açıklaması yapmıştı.

BÜYÜKŞEHİR NE YAPTI?

Büyükşehir Belediyesi ise bu konuda herhangi bir adım atmış değil. Bilindiği gibi Laodikeia işletme ve yönetimi Denizli Büyükşehir Belediyesi uhdesinde olup, Bakanlıkla olan protokolü 31 Aralık 2016 tarihine kadar devam ediyor. Pamukkale örenyeri ise Büyükşehir statüsüne aylar kala İl Özel İdaresinin elinden aynı Bakanlıkça alındığı için Belediyeye devri önlenmişti. Ören yerlerinin toplu ihaleye çıkması, 2013 yılı sonuna kadar Pamukkale, 2016 sonuna kadar ise Laodikya işletmelerinin sahibi olan Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin çok önemli mali ve kültürel kaybı ile sonuçlanacak. 1 Ocak 2017 tarihinden sonra her iki antik kent yönetimi üzerinde Belediye olarak söz hakkını en az beş yıl süresince yitirmiş olacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı