REKLAMI GEÇ

Tabea Antik Kentei’nin kazısı PAÜ’ye verildi

Tabea Antik Kentei’nin kazısı PAÜ’ye verildi

Kazı Başkanlığı Denizli Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen Tabea Antik Kenti kazıları, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) adına Prof. Dr. Mustafa Beyazıt başkanlığındaki kazı ekibine verildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Haziran 2021 Perşembe, 14:26

Eski Kale olarak da bilinen Tabea Antik Kenti, Ören Yeri ve Kavaklıpınar Mevkii Kale-i Tavas Mezarlığı Kazısı, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınarak, PAÜ adına Kale Meslek Yüksekokulu Müdürü ve aynı zamanda Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Beyazıt başkanlığındaki kazı ekibine verildi.

Daha önce Denizli Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen çalışmalarda 2013-2015 yılları arasında Kazı Bilim Heyet Üyeliği, 2015 yılından bugüne kadar da Bilimsel Danışman olarak görev alan ve ören yerinde birçok tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılmasına önemli katkılar sunan Prof. Dr. Mustafa Beyazıt, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Tabea Antik Kenti Kazı Başkanı oldu.

“ARKEOLOJİK MİRASIN GELECEĞE TAŞINMASINA KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ”
2007 yılında başlayan Tabea Antik Kenti ve Ören Yeri kazı ve restorasyon çalışmalarında, 2013 yılından günümüze kadar ekibi ile birlikte aktif görev aldığını dile getiren Beyazıt, “Geçmişten günümüze birçok farklı medeniyetin izlerini taşıyan Tabea, özellikle ortaya çıkartılan yapılar ve bölgede bulunan mezar taşları ile bölgenin tarihine ışık tutmakta, biz araştırmacılara ise önemli bilgiler vermektedir. Prehistorik dönemden itibaren yerleşime tabii olan bu kent, 1950’li yıllardan sonra bölgede meydana gelen heyelan sebebi ile terk edilmiştir. Burada yaptığımız çalışmalarda doğal kayalardan oyularak yapılmış tek odalı evler, gümüş ve bronz sikkeler, 2 bin yıl önce heyelanları önlemek amacıyla yapılmış 114 metre uzunluğunda kanal gibi birçok önemli arkeolojik esere ulaştık. Kentin tarihine ışık tutup, bu arkeolojik mirasın geleceğe taşınmasına katkı sağlamaya devam etmek istiyoruz” dedi.

REKTÖR KUTLUHAN: TARİHİ MİRASIN GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASINA ÖNEM VERİYORUZ
Anadolu coğrafyasının tarih ve kültür medeniyetlerinin aydınlatılması ve bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılması konusuna büyük önem verdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ise şunları söyledi:

Anadolu’da var olmuş medeniyetler için döneminin simge kentlerden olan Laodikeia, Stratonikeia-Lagina, Tripolis ve Sillyon Antik Kentleri’nde yürüttüğümüz başarılı çalışmalarımızı, Tabae Antik Kenti’nde yürüteceğimize, bu bölgenin tarihi hakkında önemli belge ve yapıtları ortaya çıkaran Prof. Dr. Mustafa Beyazıt hocamızın yine bu başarısını devam ettireceğine olan inancım tamdır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı