REKLAMI GEÇ

Bölgenin en görkemli tapınağı

Bölgenin en görkemli tapınağı

Tavas’ın Kızılcabölük Mahallesi yakınlarında bulunan Herakleia Hieronu ayağa kaldırılıyor. Bir yerleşim yeri olmayan, ancak önemli birinin mezarı olan yapıyla ilgili düzenleme tamamlandığı 8 metrelik kulesi ile bölgenin en görkemli antik yapılarından biri konumuna gelecek.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 18 Ağustos 2014 Pazartesi, 14:35

Kızılcabölük Mahallesi sınırlarında bulunan, yıllardır ne kazılabildiği ne de korunabildiği için önemli bölümü talan edilen 2 bin yıllık Herakleia Hieronu ışığa kavuşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izin ve sağlanan ödenekle kurtarma kazılarına başlandı.

KAZILAR BAŞLADI
Kurtarma kazıları çerçevesinde; henüz kim için yapıldığı bilinmeyen ancak tüm Antik Yunan tanrılarının figür, rölyef ve heykellerinin bulunduğu tapınak mezarın nasıl ayağa kaldırılacağı ve çalışmaların ne kadar zamanda sürdürüleceği de ortaya çıkacak.

2 BİN YILLIK
Milattan sonra 40’ncı yılda kurulduğu tahmin edilen tapınak mezarın bölgede örneği bulunmuyor. Herakles ve Afrodisias arasında bulunduğu için, bu şehirlerden birinde yaşamış çok önemli birine ait olduğu tahmin edilen mezar, o yıllarda tapınmak amacıyla da kullanılıyordu. Mezarın çevresinde ayinlerin yapılabileceği oturma ve dinlenme yerleri de bulunuyor.

TANRILARIN TAPINAĞI
Bölge ile ilgili bilgi veren Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, Karya medeniyetinin uç bölgesinde bulunan tapınak mezarın üst düzey yönetici için inşa edildiğini düşündüklerini söyledi. Şimşek, “Burada kutsal bir alan var. Üç tarafı ve dört tarafı Antik yunan tanrılarının figürlerinin bulunduğu kabartmalarla çevrili bloklar buranın önemli bir merkez olduğunu bize gösteriyor. Kurtarma çalışmaları sonunda alanın nasıl bir yerleşimde olduğu net ortaya çıkacak” dedi.

2015’TE GEZİLEBİLECEK
Vali Abdülkadir Demir de, ilk göreve geldiği yıl ziyaret ettiği Herakleia Hieronu’nu kurtarma kazıları başlaması nedeniyle bir kez daha gezdi. 2015’te kazı çalışmalarına başlanmasını ve aynı yıl içinde bölgenin ziyarete açılabilir haline gelmesi için çalışıldığını kaydeden Demir, “Uzman arkadaşlarımız burada 7-8 metrelik bir kuleden bahsediyor. Hieronun bulunduğu alan da çok yüksekte olduğundan bu kuleyi tamamladığımızda Denizli-Aydın yolundan geçenler burayı mutlaka görecekler ve gezmek isteyecekler. Bu yıl sonuna varmadan kurtarma kazısı tamamlanacak, ardından 2015’te kazı ve restorasyonuna başlayarak aynı yıl turizme kazandırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı