REKLAMI GEÇ

Büyük Menderes işaretleri çoğalıyor

Büyük Menderes işaretleri çoğalıyor

Türkiye’nin dördüncü büyük ırmak havzası olan Büyük Menderes güzergahında, Menderes Doğa Sporları Kulübü (MENDOSK) tarafından başlatılan işaretleme çalışmaları devam ediyor. Şimdiye kadar yaklaşık 150 kilometrelik yürüyüş rotasını işaretleyen ekip üyeleri, geçtiğimiz hafa sonu, güzergahın en zor parkurlarından bir olan Çal Aşağıseyit Mahallesi ve Kısık kanyonu arasındaki engebeli bölümü işaretledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Aralık 2017 Pazar, 17:19

Denizli’de faaliyet yürüten doğa sporları kulüplerinden olan ve Büyük Menderes Nehri ile özel olarak ilgilenen MENDOSK, yıllardır devam eden yukarı havza çalışmalarında önemli bir bölümün düzenlemesini kat etti. Kulüp üyelerinden oluşan ekip Buldan Yenicekent-Tripolis’ten başlayan yürüyüş rotası işaretleme çalışmalarını, geçtiğimiz hafta sonu, Çal bölgesinde sürdürdü. Birkaç haftadan bu yana ön çalışmaları yapılan rota bölgesi, hafta sonu yapılan etkinlikle işaretlenerek yürüyüş grupları için hazır hale getirildi.

Denizlihaber.com’dan Yaşar Tok’un ekiple birlikte yürüdüğü çalışmalar için sabahın en erken saatinde yola çıkıldı. Saat 07.de iki ayrı araçla yola çıkan grup, kahvaltıyı yol üzerinde verdiği kısa bir mola ile yaptı. Daha sonra Çal mesireliğine ulaşılarak burada iki ayrı ekip oluşturuldu. Birinci ekip Kısık kanyonu girişinde kalırken, ikinci grup Aşağıseyit köyüne doğru yola çıktı. Gün boyu devam eden çalışma iki ayrı grup halinde yapıldı.

Birinci grup Çal mesireliğinden girip Kısık kanyonundan başlayarak geriye doğru, Değirmenderesi yönünü işaretledi. İkinci grup ise Aşağıseyit köyünden nehrin akış yönüne doğru çalışarak akşamın ilerleyen saatlerinde diğer grupla Değirmenderesi mevkiinde buluşup rotası birleştirdi. Daha sonra tek grup halinde Yukarıseyit köy ulaşımını işaretleyip, günlük çalışmayı tamamladı. Toplamda 12 km.lik bir bölümün işaret çalışması böylece tamamlanarak bölgesel ve ulusal yürüyüş grupları için hazır hale getirildi.

Kulüp Başkanı Avukat Ali Yollu, MENDOSK’un Büyük Menderes nehri üzerindeki rota çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada nehre olan ilgileri, rota çalışması ve ulusal trekking için nehir yolu üzerinde bir rota bulunmasının neden gerekli olduğunu anlattı. “Büyük Menderes bizim için bir aşk” diyerek sözlerine başlayan Yollu, “Bizim çalışmalarımız yeni değil. Uzun zamandır çalışıyoruz. Yaptığımız iş sadece rota işaretlemeyle sınırlı değil. Geçtiğimiz ay sizin haberlerinize de konu olan işaret çalışmamız içinde bir de kuşlar için yuva çalışmamız oldu. Yaklaşık 150 adet kuş yuvasını Tavas tarım İlçe Müdürlüğü verdi ve biz bu kuş yuvalarını rotamız üzerinde yerleştirdik. Artık bu bölge kuşlarının kışın dondurucu soğuğunda korunabilecekleri yerleri var. Ayrıca bu işaretler tek bir rota ile sınırlı değil. Birden fazla alternatif rotalar işaretliyoruz. İşimizin uzun ve yorucu kısımlarından birisi de bu. Ancak bunu yapmak zorundayız, çünkü sadece su yolu üzerinde yürüyüş değil, aynı zamanda doğal güzellikleri tamamlayan tarihsel kültür miraslarımız var. Yanı sıra çok eski köy yerleşimleri ve onların mimarisi var. Yerel kültürün yemekten tarıma uznan pek çok özelliği var. Ve tüm bunların yanında doğanın korunması, yürüyüş gruplarının tehlikelerden uzak kalması ve onların kolayca iaşe edinmelerini, su bulmalarını sağlamak gibi sorunlar var. Çalışmalarımızın çok yönlü olmasının ve bu kadar zamana yayılmasının sebeplerinden en önemlisini bunlar oluşturuyor” dedi.

“Büyük Menderes’i sadece doğa gezinti yolu olarak görmek, onu yeterince anlamamaktır” diye sözlerine devam eden Avukat Ali Yollu, “Biz nehir yolunun üzerindeki muazzam tarih birikimi ve yerleşme kültürlerinin farkında olunması gerektiği inancındayız. Ayrıca doğal güzelliklerin korunması, çevre temizliğinin sürekliliğinin sağlanması, yerleşim alanlarında yaşayan insanların uyarılması ve ekolojik özelliklerin geleceğe miras bırakılması için bu çalışmanın yapılması gerektiği inancındayız” diyerek kent ekonomisi ve turizmi için bu niteliklerin uzun vadeli olarak planlanması gerektiğine işaret etti.

Doğa gruplarının çoğalmasının ve faaliyetlerinin önemine de değinen Ali Yollu, istenen ve özlenen bir Büyük Menderes için herkesin ve her grubun bilinçlice hareket edip, sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Son yıllarda yaşanan kuraklığın da etkisiyle Nehir üzerinde ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, “nehrin eski nehir olması her şeyden fazla insanlığın elinde. Binlerce yıldır bereket dağıtan nehir, birkaç on yılda bu hale nasıl geldi, oturup düşünmeliyiz” dedi.

MENDOSK öncülüğünde, Dosev’den Yunus Akgündüz, Doğa20 ekibinden İsmail Altun, DAK grubundan Özkan Marangoz ve Mehmet Ali Ülker, Denizli Rail grubundan Emre Erdem ile bireysel olarak çalışmalara katılan Süleyman Cizil’in destek verdiği Büyük Menderes rota çalışmaları, bundan sonra Baklan Ovası, Beşparmak Dağları ve Çivril’e kadar olan bölgede devam edecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı