REKLAMI GEÇ

ÇOCUĞUNUZ TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR MI?

ÇOCUĞUNUZ TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR MI?

Tuvalet eğitimi çocuk gelişimi açısından çok önemli bir süreçtir. Bu eğitimin kişilik gelişimi üzerinde büyük etkisi bulunur. Her çocuk aynı yaşta eğitime hazır olmaz ancak genel olarak bakıldığında 18-24 aylar arasında çoğu çocuk tuvalet eğitimine hazır olur. Tuvalet eğitimi verebilmek için hem çocuğun gerekli kaslarının gelişmesi hem de zihinsel olarak eğitime hazır olması gerekir. Kız çocukları erkek çocuklarına göre daha erken tuvalet eğitimine hazır olur.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Mart 2022 Perşembe, 09:00

Çocuğu büyütürken en zor eğitimlerden biri tuvalet eğitimidir. Ciddi bir sabır ister, meşakkatli bir süreçtir. Bezin rahatlığına alışmış çocuğu tuvalete yöneltmek zor olacaktır. Tuvalet eğitiminde en önemli nokta çocuğun hazır olup olmadığını anlamaktır. Her çocuk aynı aylarda kendini hazır hissetmez. Ancak genel olarak 18-24 aylarda eğitime başlanır. Çocuğunuz bezine tuvaletini yaptıktan sonra rahatsız olduğunu belli ediyorsa ve altı günde 3 saatten fazla kuruysa bu çocuğunuzun artık hazır olduğu anlamına gelir.

18 AYDAN ÖNCE DENEMEYİN!
Tuvalet eğitimine başlamak için en uygun zaman çocuğun kendini tanımaya başladığı, fiziksel ve psikolojik olarak benliğini ortaya çıkardığı 24-48 ay arasındaki dönemlerdir. 18 aydan önce yapılan denemeler çocuk için tehlikelidir, ileriki dönemde kabızlık idrar tutamama gibi problemlerle karşılaşılabilir.

TUVALET EĞİTİMİNE NASIL HAZIRLANILMALIDIR?
Tuvalet eğitiminin başındayken lazımlık kullanmak çoğu zaman pek bir işe yaramaz. Öncelikle çocuğun tuvalete gitme fikrine hazır olması gerekir. Çocuğun altı değiştirilirken tuvalete alışması açısından bu işlem tuvalette yapılabilir ve çocuğa tuvaletle ilgili terimler öğretilebilir. Çocuğun altı değiştirildikten sonra elini yıkaması da ileriki dönemde tuvalet sonrası el yıkama alışkanlığı için kolaylık sağlar. Zamanla tuvalete bir lazımlık koymak, lazımlığı tanıtmak işe yarayacaktır. Hatta çocuğa örnek olabilecek daha büyük bir çocuğun, lazımlığın ne işe yaradığını göstermesi en etkili yollardan biridir. Çünkü çocuklar kopyalayarak öğrenirler. Başlarda çocuk lazımlığı kullanmaktan kaçınacaktır. Bunun önüne geçmek için de oyuncaklardan ve çeşitli oyunlardan faydalanılabilir. Hatta lazımlığı kullandığı takdirde ona çok sevdiği bir oyuncağı vermek bu koşula onu şartlayacaktır. Böylece eğitime başlamak için çocuk zihinsel olarak tuvalet eğitimine hazırlanmış olur. Bir sonraki sürecin başarılı olabilmesi için bu adımların sabırla tekrarlanması da oldukça önemlidir.

GECELERİ NASIL BİR YOL İZLENMELİ?
Lazımlık eğitiminden sonra sıradaki aşama, tuvalet kullanma alışkanlığıdır. Çocukların geceleri tuvaletini tutması için mutlaka kas gelişimlerini tamamlamaları gerekir. Gündüzleri tuvaleti geldiğini söylese bile geceleri tutmaları mümkün değildir. Bu durumu normal karşılamak ve sabırlı olmak gerekir. Gündüz tuvalete yapmaya alışan çoğu çocuk gece ıslaklıktan rahatsız olacağından bezini kirletmez. Eğitim devam ederken çocuğun lazımlığının mutlaka yakınında olması gerekir. Çocuk gece de lazımlık kullanmaya devam ediyorsa kas gelişimini tamamlıyor demektir. Sabah altı kuru kalkan çocuğu övecek sözcükler söylemek çocuğu bu duruma daha çok teşvik eder. Eğer geceleri altını ıslatmaya devam ediyorsa, kas gelişimi tamamlanana kadar bez kullanmakta fayda vardır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı