REKLAMI GEÇ

Darbeci askerler davasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı raporu okundu

Darbeci askerler davasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı raporu okundu

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Çardak Havaalanı’nı işgal ederek Ankara’ya asker taşımayı amaçladıkları iddia edilen 64 sanığın yargılandığı davada, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan albay rütbesindeki 3 kişinin hazırladığı rapor okundu.

Ayhan Akar / DENİZLİHABER / 21 Ağustos 2017 Pazartesi, 16:13

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili askerlere yönelik açılan 44’ü tutuklu 64 sanıklı davanın 5. duruşması devam ediyor. EGS Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürdürülen davada, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın hazırladığı “Tahkikat Raporu” okundu.

İzmir F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tutuklu sanıkların getirilmesiyle sabah saatlerinde başlayan duruşmaya avukatlar ve sanık yakınları da alındı. Mahkeme Başkanı, duruşmanın sabahki celsesinde, 280 sayfalık Tahkikat Raporu’nu sanık ve avukatlara okudu.

RAPORDA DİKKAT ÇEKEN NOKTALAR
FETÖ/PDY’nin darbeci askerler davasına bakan Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Ege Ordu Komutanlığı’nın hazırladığı bilirkişi raporunun ardından Genelkurmay Başkanlığı’ndan da 15 Temmuz gecesi ile ilgili tahkikat raporu istemişti. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli, albay rütbesinde 3 kişiden oluşan bilirkişi heyeti, kamera görüntüleri, tanık ve sanık ifadeleri ve bazı dijital materyalleri inceleyerek hazırladığı 280 sayfalık ‘Tahkikat Raporu’nu Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

SORUMLU, KOMUTA KADEMESİ
Raporda özetle 15 Temmuz gecesinden dönemin tugay komutanı Kamil Özhan Özbakır, Yarbay Avşin Yapar, firari konumdaki Yarbay Fahrettin Demir ve Albay Erol Akman’ın sorumlu olduğu üzerinde duruldu. Raporda, komuta kademesinin eğitim faaliyeti konusunda Valilik, Kaymakamlık, Ege Ordu Komutanlığı gibi sorumlu birimlere bilgi verilmediği, eğitim faaliyeti için eskort istenmediği, eğitim faaliyeti öncesi yapılan toplantıya cep telefonlarının alınmadığı, tüm bunların askeri teamüllere aykırı olduğu yönünde görüş bildirildi.

ASKERİN SEÇENEĞİ YOK
Eğitim faaliyeti ve Çardak Havaalanı’nın işgal girişimi konusunda alt rütbedeki askerlerin seçim şansı bulunmadığı raporda belirtilirken, ‘alt rütbedeki askerlerin 6 güne sığdırılan tatbikat doğrultusunda hareket ettikleri’ belirtildi, darbe girişimi olduğu anlaşıldığında eğitim faaliyetine katılan alt rütbeli askerlerin teslim olmak için vaziyet aldıkları yönünde değerlendirme yapıldı.

Yorumlar

Hasan İlkiz   -  Bağlantı 21 Ağustos 2017, 16:39

Zaten o gece halkın müdahalesi yanında eğitim faaliyeti değil de darbe maksadıyla hereket edildiğini anlayan askerlerin emir komutadan çıkması ve kanunsuz emirlere karşı gelmesi sayesinde o gece kimsenin burnu kanamadan olay sonuçlanmıştır..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı