REKLAMI GEÇ

Ege Ordu Komutanlığı’ndan 15 Temmuz Tahkikat Raporu, darbeci askerler davasında okundu

Ege Ordu Komutanlığı’ndan 15 Temmuz Tahkikat Raporu, darbeci askerler davasında okundu

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Çardak Havaalanı’nı işgal ederek Ankara’ya asker taşımayı amaçladıkları iddia edilen 64 sanığın yargılandığı davada, Ege Ordu Komutanlığı’nın dosyala ilgili hazırladığı rapor okundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Nisan 2017 Çarşamba, 16:23

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili askerlere yönelik açılan 44’ü tutuklu 64 sanıklı davanın 4. duruşması başladı. EGS Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürdürülen davada dijital materyaller ile ilgili bilirkişi raporu ve Ege Ordu Komutanlığı’nın hazırladığı “Tahkikat Raporu” okundu.

RAPORDA DİKKAT ÇEKEN NOKTALAR
İzmir F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tutuklu sanıkların getirilmesiyle sabah saatlerinde başlayan duruşmaya avukatlar ve sanık yakınları da alındı. Mahkeme Başkanı, duruşmanın sabahki celsesinde, Ege Ordu Komutanlığı’nın 51 sayfalık Tahkikat Raporu’nu sanık ve avukatlara okudu.

Öncelikle tanık ve sanık beyanlarının ön plana çıkarıldığı raporda, 15 Temmuz darbe girişimi askeri açıdan irdelenirken, rütbeli personellerden dönemin 11. Komando Tugay Komutanı Kamil Özhan Özbakır, Albay ve Yarbay rütbelerindeki Avşın Yapar, Fahrettin Demir ve Erol Akman gibi komuta kademesinin sorumlu olduğu vurgulandı. Raporda bir kısım askeri personelin sorumlu tutulamayacağı görüşlerine yer verildi. Ayrıca davaya konu eğitim planı ve sonrasında motorlu intikal eğitim planı açısından Çardak Havaalanı’na intikal sağlanması ve Kayseri Hava Üssü’nden gelecek uçakların askeri personeli Ankara’ya nakledilmesi girişiminin kesin bilgiler olduğu görüşü dikkat çekti.

SAVCI: “KKK VE GENELKURMAY’DAN DA RAPOR İSTENSİN”
Davanın savcısı, Mahkeme Heyeti’ne sunduğu mütalaasında, Ege ordu Komutanlığı’nın hazırladığı Tahkikat Raporu ışığında Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan da rapor istenmesini talep ederek, sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesini istedi.

RAPORA İTİRAZ
Duruşmanın öğleden sonraki celsesinde sanık ve avukatlarının talepleri alındı. Dönemin 11. Komando Tugay Komutanı Kamil Özhan Özbakır’ın Avukatı Bayram Ali Ayyıldız, Ege Ordu Komutanlığı’nda hazırlanan raporun subjektif olduğunu belirterek, “Bu raporda iddianamenin özeti yazılmış. Rapordaki kanaatlerin kabul edilmesi mümkün değildir. Biliş kişi raporunda da tutarsızlıklar var. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlattırılan bilirkişi raporundaki esaslarla Ege Ordu Komutanlığı’nın raporu arasında büyük çelişkiler var” dedi.

Özbakır da duruşmada söz alarak, “Hukuk noksanı olan asker kişi tarafından rapora müdahale edildiğini düşünüyorum. Ordu karargahının raporu, kendilerini hukuki açıdan emniyete almak için düzenlenmiş bir rapordur” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı