REKLAMI GEÇ

FETÖ/PDY davalarında merak edilenler

FETÖ/PDY davalarında merak edilenler

Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) Denizli örgütlenmesi ile ilgili açılan davalar devam ediyor. DenizliHaber, FETÖ/PDY davalarında merak edilenleri okurları için derledi.

Ayhan Akar / DENİZLİHABER / 30 Mayıs 2017 Salı, 11:32

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında örgütün kamu kurumları içinde, finans dünyasında, eğitim ve esnaf çevrelerinde örgütlenmesine yönelik yapılan operasyonlar sonrası tutuklanan ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuksuz yargılanmalarına karar verilen şüphelilerin yargılanmaları EG Kongre ve Kültür Merkezi’nde kurulan 2. ve 3. Ağır Ceza Mahkemelerinde sürüyor.
Yaklaşık 40 yıldır yurt içi ve yurt dışında örgütlendiği belirlenen, devlet içerisinde paralel devlet oluşturdukları anlaşılan Fethullahçı Terör Örgütü, 15 Temmuz 2016 Cuma gecesi kanlı darbe girişimi ile ülke yönetimine el koymaya kalkıştı. Özellikle İstanbul ve Ankara’da, devletin silahlarıyla gerçekleştirilen kanlı eylemlerde 246 Türk Vatandaşı yaşamını yitirdi.
16 Temmuz sabahı bu kanlı darbe girişiminin bastırılmasıyla Türkiye yeni bir sürece girdi ve FETÖ/PDY ile her alanda mücadele başlatıldı. Darbe girişiminin İstanbul, Ankara ve İzmir dışında birkaç kilit kenti daha vardı. Bunlardan biri olan Denizli’de, 15 Temmuz gecesi planlı tatbikat gerekçesiyle 11. Komando Tugay Komutanlığı’ndan çıkarılan birlikler Çardak Hava Meydan Komutanlığı’nı ele geçirmeye çalışmış, buraya inmesi planlanan uçaklarla İstanbul’a asker nakli yapılmak istenmiş ancak başarılı olunamamıştı. Bu tarihten itibaren Denizli genelinde de FETÖ/PDY ile etkin bir mücadele başlatıldı. Darbe girişiminin asker ayağı 16 Temmuz sabahı güvenlik güçlerince etkisiz hale getirilip yargı süreci başlatılırken, örgütün sivil ayağına yönelik de çeşitli meslek grupları ve devlet kurumlarına yönelik operasyonlar genişleyerek devam etti.

FETÖ/PDY DAVALARINDAKİ KRİTERLER:
FETÖ/PDY davalarında yargılanan sanıkların örgüt bağlantısını belirlemede ortak kriterler uygulanıyor. Belirlenen 8 kritere uygun olarak yapılan inceleme ve araştırma sonucunda şüphelilerin FETÖ/ PDY üyesi olup olmadığına karar veriliyor. Savcılar, ya bu kişiler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar veriyor ya da tutuklanması, tutuksuz yargılanması için hakimliğe sevk ediyor. Başlayan yargılamalarda da şu kriterler üzerinde duruluyor:

* Şüphelinin FETÖ/PDY mensupları tarafından kendi aralarında haberleşmeyi sağlamak için kullandığı tespit edilen kriptolu Bylock yazılımı var mı?
* Telefon sinyallerinin (HTS) kayıt analizine göre, şüphelinin örgütün tepe yöneticileri ile kendi veya yakınları adına kayıtlı telefon numaralarıyla konuşup konuşmadığı.
* Gizli tanık ya da etkin pişmanlıktan yararlanan şüphelilerin ifadelerinde, şüpheliye yönelik suç isnadının bulunup bulunmadığı.
* FETÖ/PDY elebaşı Fethullah Gülen’in talimatı üzerine, Bank Asya’ya yeni hesap açtırıp para yatırıp yatırmadığı.
* Bank Asya’da daha önce hesabı olanlardan, Fethullah Gülen’in çağrısından sonra mevcut hesapta para artışı olup olmadığı. Sanıkların bilirkişiler tarafından incelenen Bank Asya hesapları duruşmalarda tek tek sanıklara okunuyor, Mahkeme Başkanı hesap hareketleri üzerinden sorular yöneltiyor.
* Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu tespit edilen dernek, vakıf ve sendika yöneticisi olup olmadıkları. Bu kriter işadamları davalarında KHK ile kapatılan Denizli İşadamları Derneği (DİAD), ilçe yapılanmalarına yönelik davalarda benzer dernekler, ihraç edilip tutuklu olarak yargılanan kamu çalışanlarında da sendika ve meslek derneklerine üyelikleri kapsıyor.
* FETÖ/PDY ile bağlantılı kurum ve kuruluşlara bağış kaydının bulunup bulunmadığı.
* Çocuğunun FETÖ/PDY ile bağlantılı okullarda kaydının olup olmadığı.

SANIKLARIN SAVUNMA YÖNTEMLERİ
FETÖ/PDY davalarının ilk duruşmalarında kimlik tespitlerinin ardından ilk olarak sanıklara savunma hakkı tanınıyor. Savunmaların ardından tanıkların dinlenmesi ve savcının mütalaasından sonra sanık ve avukatlarının Mahkeme Heyeti’nden talepleri alınıyor. FETÖ/PDY sanıklarının duruşmalardaki savunmalarında en çok kullandıkları cümleler ise şunlar:
*FETÖ üyesi değilim.
*15 Temmuz darbe girişimini lanetliyorum.
*Hayatımda silahı elime sadece vatani görevim sırasında aldım.
*Cezaevi koşulları psikolojimi etkiliyor. 4 kişilik koğuşlarda 11 kişi kalıyoruz.
*Aleyhime ifade veren tanık hasmımdır, bana borcu var.
*Bylock indirmedim, kullanmadım.
*Ele geçirilen 1 dolarlar düğünden kalma.
*Himmet, kurban, burs parası vermedim, istemedim.

İŞLEM YAPILANLARIN SAYISI
15 Temmuz darbe girişimi sonrası düzenlenen operasyonlar sonucu FETÖ/PDY üyesi oldukları şüphesiyle yargıya teslim edilenlerin sayısını denizlihaber.com araştırırken, çarpıcı rakamlara ulaşıldı. 15 Temmuz ile birlikte FETÖ/PDY şüphelisi 2.050 kişi hakkında yasal işlem yapıldığı öğrenildi. Bunlardan 1.170 kişinin mahkemeye sevk edildiği, şu anda 618’inin tutuklu olarak yargılandığı, 249’unun da adli kontrol altında yargılamasının yapıldığı belirlendi. Davaların, halen aranmakta olan 29 firari sanığı bulunuyor.

DURUŞMALARI SÜREN DAVALAR
15 Temmuz sonrası başlayan FETÖ/PDY operasyonları sürecinde Denizli’de açılan davalarda yargılanan sanıkların ve tahliye olanların sayıları da şöyle:

Acıpayam yapılanması (22 sanık-13 tahliye), Adliye yapılanması (22 sanık-7 tahliye), 1. İşadamları (55 sanık-13 tahliye), Honaz yapılanması (9 sanık-3 tahliye), infaz koruma memurları (22 sanık-7 tahliye), Tavas yapılanması (17 sanık-2 tahliye), Tavas Çatı Davası (66 sanık-12 tahliye), özel eğitim kurumları (12 sanık-1 tahliye), Emniyet yapılanması (44 sanık-3 tahliye), Sağlık yapılanması (13 sanık-1 tahliye), Sarayköy yapılanması (25 sanık-3 tahliye), Serinhisar yapılanması (26 sanık-5 tahliye), Çivril eğitim yapılanması (14 sanık), Çivril yapılanması (31 sanık-2 tahliye), darbeci askerler davası (64 sanık-1 tahliye).

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı