REKLAMI GEÇ

Darbeci askerlere ilk iddianame Denizli’den

Darbeci askerlere ilk iddianame Denizli’den

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili askerlere yönelik Türkiye’deki Denizli’de hazırlandı. Denizli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada, 60 şüpheli hakkında 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianame, 20 klasör ve 143 sayfadan oluşuyor.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 10 Ekim 2016 Pazartesi, 10:20

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, düzenlediği basın toplantısında, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili askerlere yönelik hazırlanan iddianame hakkında bilgi verdi. Başsavcı Alper, darbe girişimi sırasında 11 Komando Tugay Komutanlığı’ndan çok sayıda askeri personelin Ankara’daki kalkışmayı desteklemek üzere Çardak Havaalanı’nı ele geçirdiğine ilişkin basında çok sayıda haber yer aldığını anımsatarak, soruşturmanın akıbetiyle ilgili kamuoyunda merakın giderilmesi bakımından basın açıklaması yapma gereği duyulduğunu söyledi.

“SÖKE’DEN 2 TABUR ASKER NAKLEDİLDİ”
Darbe girişimiyle ilgili 2016/19700 sayılı soruşturmada derlenen delillerle ilgili de bilgi veren Alper, önceki tatbikat uygulamalarına ve teamüllere aykırı olarak 13 Temmuz’da Aydın-Söke Askeri Birliği’nde acil içtima yaptırılarak 2 tabur askerin Denizli’ye nakledildiğini, 14-17 Temmuz tarihlerini kapsayan eğitim planlamasında 16 Temmuz günü saat 02.30’da motorlu intikal ile havaalanının ele geçirilmesinin öngörüldüğünü, mahallinde keşif yapıldığını, zorunlu olmasına rağmen Ege Ordu Komutanlığı ve güvenlik açısından İl Emniyet Müdürlüğü’ne bilgi verilmediğini, kadrosu Harp Akademileri Komutanlığı’nda bulunan bir subayın Tugay faaliyetlerine katıldığı ve gizli görüşmeler gerçekleştirdiğine ilişkin tespitlere ulaşıldığını belirtti.

YILDIRIM ÖNCELİKLİ MESAJ GELMİŞ
15 Temmuz gecesi darbe girişimini planlayan ve kendilerine “Yurtta Sulh Konseyi” adını veren cuntacılar tarafından “yıldırım” öncelikli mesajın gönderilmesiyle darbe girişiminin 23.00’e çekilerek belirlenen askeri birlikler araçlarla ve azami hız sınırı aşılarak daha önceki tatbikatlardan daha fazla mühimmat ile Çardak Havaalanı’na intikale geçildiğini, Tugay’ın çıkış kısımlarına zırhlı araçların konuşlandırıldığını, mülki amirliğin uyarılarının dikkate alınmadığını kaydeden Başsavcı Alper, şöyle devam etti:

“Bunun üzerine havaalanının elektrikleri kesilmiş, uçaklara yol gösteren ‘Tacan’ isimli cihaz ve jeneratörler çalışamaz hale getirilmiş, yakıt tankları boşaltılmış, pistler sivil araçlarla kapatılmış, az sayıdaki Hava Meydan komutanlığı personeli de pasif direnişe geçmiştir. Böylelikle Kayseri-Erkilet Havaalanı’nda Çardak semalarına gelen 2 askeri uçak iniş yapamayarak, mahalden ayrılmak zorunda kalmıştır.

Ankara’daki kalkışmaya destek olmak üzere hazırlanan askeri birlikler; uçakların inememesi, vatandaşlarımızın yolları kapatarak harekata engel olmaları, ihtilal girişiminin akim kaldığına ilişkin oluşan psikolojik ortam ve çözülme ile 16 Temmuz sabah saatlerinde, çatışma gelişmeden yakalanmışlardır.”

ERAT HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMADI
15 Temmuz gecesi ihtilal kalkışmasının öğrenilmesi ile birlikte, Cumhuriyet Başsavcılığı olarak Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 160. maddesi gereğince hemen soruşturmaya başladıklarını ifade eden Alper, “ Çardak Havaalanı’na intikal edenler ile kuvvetli suç şüphesi bulunan Tugay içerisindeki subay ve astsubaylar gözaltına alınarak haklarında soruşturma gereği işlemler ikmal edilmiş ve ifadelerini müteakiben 57 şüpheli tutuklanmaları istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk olunmuş; 53’ü tutuklanarak İzmir F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na nakledilmiştir. İlk sorguda 4 alt rütbeli askerî personel ile aşamalarda 11 asteğmen Sulh Ceza Hakimliği’nce adli kontrol kararı ile serbest bırakılmışlardır. Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve ilgili mevzuat gereğince; karar yetkisi bulunmayan, sadece verilen emri yerine getirmekle yükümlü, tatbikat olduğu düşüncesinde, silah kullanmayan, ceza kanunlarında yaptırıma tabi tutulmuş başka bir eylemde bulunmayan ve sadece askerlik görevini yerine getiren erat hakkında soruşturma açılmamış, aşamalarda tanık sıfatıyla ifadelerine başvurulmuştur” dedi.

3’ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE ARTI 15 YIL HAPİS CEZASI İSTENİYOR
Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda delillerin kovuşturmayı gerekli kıldığı sonucuna ulaşıldığını kaydeden Başsavcı Mustafa Alper, “2’si serbest, 1’si yakalamalı, 15’i adli kontrollü, 42’si tutuklu, toplam 60 şüpheli hakkında; Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Fetullahçı Terör Örgütüne Üye Olma suçlarından Türk Ceza Kanunu’nun 309/1, 311/1, 312/1, 314/2, sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5/1, yine Türk Ceza Kanunu’nun 53, 55, 58/9 ve 63. maddeleri gereğince Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde kamu davası açılmıştır” diye konuştu.

Alper, Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma aşamalarında; başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olmak üzere, Ceza Muhakemesi Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, ilgili ikincil mevzuat, Olağanüstü Hâl Kapsamındaki Kanun Hükmünde Kararnameler ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine riayet edildiğini sözlerine ekledi.

8 İDDİANAME HAZIRLANDI
Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Alper, “Askerlerle ilgili Denizli’de bir imam var mı? 60 kişi arasında sivil var mı? Toplam 15 Temmuzla ilgili kaç iddianame hazırlanacak?” sorusunu şu yanıtı verdi:

“Bu iddianame 15-16 Temmuz günlerini kapsayan askeri harekat içerisinde yer alan, Çardak Havaalanı’nın ele geçiren ve bunu planlayan yapılanmayla ilgili. Bunun dışında Cumhuriyet Başsavcılığımızda birçok soruşturma yürütülmektedir. Bu soruşturmaların içerikleriyle ilgili gizlilik nedeniyle bilgi veremiyorum. Ancak soruşturmalar tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağımızdan emin olunuz. FETÖ/PDY ile ilgili 8 iddianame tanzim edilmiştir. Bunların bir kısmının sonuç bölümlerini kamuoyuyla paylaştık. Kaç iddianame tanzim edileceğine dair tahminde bulunmak son derece yanlış olacaktır.”

Denizli’de 2 kız öğrencinin FETÖ yapılanmasına ait evlerde intihar ettiği iddialarıyla ilgili bir soruya da Başsavcı Mustafa Alper, “Cumhuriyet Başsavcılığımız, Ceza Muhakemesi’nin gerektirmiş olduğu temel ilkeler çerçevesinde hareket etmektedir. En ekonomik tarzda, en ekonomik surette, en kısa zamanda soruşturmayı tamamlama ve mahkemeye sunmaktır. Şüphesiz hepimizin ifade ettiği gibi, hepimizin de sözlerinde kullandığı gibi geciken adalet adalet değildir. Bu nedenle en hızlı suretle hareket etmek niyetindeyiz. Şüphesiz bize yapılan başvurular değerlendirilmekte ve soruşturulmaktadır. Soruşturma tamamlandıktan sonra da iletişim büromuz kanalıyla da kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Bu hususta gelişme olduğunda sizlerle paylaşacağımızdan emin olunuz” yanıtını verdi.

“Soruşturmayı yürüten hakim ve savcılar tehdit alıyor mu?” şeklindeki bir soruşu da Alper, “Bir Cumhuriyet savcısı ve hakim bu mesleğe girerken her şeye hazırdır” diye yanıtladı.

İŞTE O MADDELERİN GEREKTİRDİĞİ CEZALAR
FETÖ’nün askeri kanadında yer alan 60 şüpheliyle ilgili hazırlanan iddianamede, cezalandırmanın TCK’nın 309/1, 311/1, 312/1 ve 314/2. maddeleri gereğince yapılması isteniyor. 309/1, 311/1 ve 312/1. maddeler ağırlaştırılmış müebbet hapsi gerektiriyor. Bu durumda iddianamede ismi yer alanlar 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak. 314/2. madde ise ayrıca 15’er yıl hapis cezasını içeriyor.

Bu kişiler terörle Mücadele Kanunu’nun 5/1 ve Türk Ceza Kanunu’nun 53, 55, 58/9 ve 63. maddeleri gereğince de yargılanacak. Açılan kamu davası terörle ilgili suçlara bakmakla görevli Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı